NATO, Türkiye’nin Kuzey Atlantik Antlaşması’nın danışma amaçlı 4'üncü maddesinin aktive edilmesi talebi doğrultusunda Brüksel'de toplandı.

Suriye’de IŞİD, Kuzey Irak’ta da PKK hedeflerine yönelik operasyon yürüten Türkiye'nin talebiyle toplanan NATO'nun Brüksel'deki acil durum oturumu,toplantı öncesinde NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in, "Gelişmeleri çok yakından takip ediyoruz ve Türkiye ile güçlü dayanışma içindeyiz" açıklamasıyla başladı.

'GÜÇLÜ DAYANIŞMA'

TSİ 12:00’de ve önce bilgilendirme ve istişare amaçlı toplantının açılışında konuşan ve Türkiye ile dayanışma mesajı veren NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, teröre karşı Türkiye ile "güçlü bir dayanışma" içinde olduklarını belirtti.



'ORTAK MÜCADELE' VURGUSU: İTTİFAKIN GÜVENLİĞİ BÖLÜNEMEZ

Kuzey Atlantik Konseyi'nden yapılan açıklamada, "Türkiye'ye yönelik terör saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Suruç'ta ve polis ile askerlere yönelik diğer saldırılarda kurbanların ailelerine ve Türk hükümetine başsağlığı diliyoruz" denildi.

Terörün NATO üyelerinin güvenliğine ve uluslararası istikrar ve refaha doğrudan tehdit oluşturduğu ve terörizmin sınır, milliyet veya din tanımayan küresel bir tehdit olduğu ve buna karşı ortak mücadele yapılması gerektiği vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Hangi şekil ve tezahürde olursa olsun terörizm asla hoş görülemez ve meşru gösterilemez. İttifak'ın güvenliği bölünemez ve Türkiye ile güçlü dayanışma içindeyiz. NATO'nun güneydoğu sınırındaki gelişmeleri çok yakından izlemeyi sürdüreceğiz."

 



"DAHA FAZLA YARDIM TALEBİ GELMEDİ"

Stoltenberg, toplantı kapsamında düzenlediği basın toplantısında ise, "Terörle mücadele konusunda elimizden gelen yardımı yapıyoruz.  Türkiye NATO'dan daha fazla yardım talep etmedi" dedi.

"TÜRKİYE, ASKERİ DESTEK TALEBİNDE BULUNURSA..."

Stoltenberg, "NATO Konseyi’nde bugünkü toplantı çerçevesinde bazı tartışmalı konuların da olduğu söz konusu. Güvenlik kaygıları artarsa, Türkiye askeri destek talebinde bulunursa NATO bu desteği sağlayabilir mi?" şeklindeki soruya şu yanıtı verdi:

"Toplantıda tam antlaşma söz konusuydu. Bütün müttefikler Türkiye’ye güçlü desteğini ifade etti. Ve hep birlikte, bir arada dayanışma içerisindeyiz Türkiye’yle. Bütün müttefikler terörizmi bütün şekilleriyle kınadılar."



NATO, GÜVENLİ BÖLGE KONUSUNDA TARAF DEĞİL

Stoltenberg, "Türkiye’nin açıklamakta olduğu güvenli bölge konusunda NATO’nun tutumu ne şekilde?" sorusuna ise, "NATO bu çabaların bir parçası değil. İkili olarak Türkiye ve ABD arasındaki görüşmelerin konusu… Ve Burada Türkiye’nin çabalarını memnuniyetle karşılıyorum. Türkiye hali hazırda katlı sağlamakta. Ilımlı muhalefetin eğitimi konusunda katkı sağlamakta" diye yanıt verdi.

"TÜRKİYE 'ASKERİ DESTEK' TALEBİNİ SAKLI TUTUYOR"

Türkiye, şu ana dek NATO’dan herhangi bir askeri destek talebinde bulunmadı, ancak bu hakkını ileride durumun kötüleşmesi ya da ihtiyaç duyulması halinde devreye sokmak üzere hakkını saklı tutuyor.

"TARAFLARDAN HERHANGİ BİRİ..."

Türkiye 4'üncü maddeyi 2003 ve 2012’de de aktive etmişti. NATO’nun 4'üncü maddesi, “Taraflardan herhangi biri, taraflardan herhangi birinin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğü zaman, tüm taraflar birlikte danışmalarda bulunacaklardır” ifadelerini içeriyor.

NATO Türkiye için toplanıyor

NATO Türkiye için toplanıyor