Nepal'de dün meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 2230'a ulaştı.

Nepal İçişleri Bakanlığı da 5 binden fazla kişinin yaralandığını açıkladı.

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi, artçı şokların gece boyunca devam ettiğini, sabaha karşı 4,6 büyüklüğünde bir sarsıntının daha kaydedildiğini belirtti. Bugün ise 6,7 şiddetinde bir artçı şok yaşandı.



Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, yaklaşık 27 milyon nüfusa sahip Nepal'deki 75 idari bölgeden 30'unda yaklaşık 4,6 milyon kişinin depremden etkilendiğini vurguladı.

Nepal Times gazetesinin editörü Kunda Dixit, Twitter'daki hesabında "Binalar yıkıldı, tapınaklar yerle bir oldu. Artçı sarsıntılar, ilk deprem kadar güçlü" diye yazdı.

 

Salokya adındaki bir blog yazarı, ülkede acilen ihtiyaç duyulanları "Yiyecek, içilebilir su ve çadır" olarak sıraladı. Salokya, enerji ve iletişim hatlarının kesik olduğunu kaydetti.

Hindustan Times gazetesi, trekking sezonu için Nepal'de bulunan çok sayıda turistin ailelerinin yakınlarından haber almaya çalıştığını işaret etti.

Uluslararası yardım kuruluşları yetkilileri, ölü sayısının başkent ve civarındaki kentlerde bulunan cesetlere göre verildiğini, asıl can kaybının evlerin yüzde 80'ninin yıkıldığı küçük yerleşim birimlerinde olduğuna işaret etti.



Depremde yıkılan tarihi Dharahara Kulesi'nin enkazında da arama
kurtarma çalışmaları devam ediyor. Nepal'e gelen turistlerin uğrak yerlerinden
biri olan kulenin enkazı altından şimdiye kadar yaklaşık 50 kişinin cesedi
çıkarıldı.

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu'nun Asya-Pasifik'ten sorumlu Direktörü Jagan Chapagain, "Henüz depremin yol açtığı yıkımı tam anlamıyla bilmiyoruz. Bu, 1934'deki depremden bu yana bölgede meydana gelen en yıkıcı sarsıntı olabilir" dedi.

Kuzey bölgeleri depremden etkilenen Hindistan, Nepal'de bulunan vatandaşlarını tahliye etmeye devam ediyor. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vikas Swarup, "Bölgeye gönderilen uçakla 540 Hintli tahliye edildi. Nepal'deki vatandaşlarımızı ülkelerine geri getirmek için uçak göndermeye devam edeceğiz" dedi.

FIRTINA BEKLENİYOR!

Depremde ağır hasar gören yollar trafiğe kapanırken telefon hizmetleri durma noktasına geldi. Başkent Katmandu'daki uluslararası havaalanı da uçuşlara kapatıldı. Depremden en çok etkilenen Katmandu Vadisi'nde yaklaşık 2,5 milyon kişi yaşıyor. Bölgede çok sayıda da yabancı turist bulunuyor.   Meteoroloji uzmanları, depremin vurduğu ülkede bugün ve yarın şiddetli yağış ve fırtına beklendiğini açıkladı.

 

Hindistan Nepal'e 4 ton insani yardım gönderdi

Hindistan Devlet Başkanı Narendra Modi, Twitter'dan yaptığı açıklamada "Bilgi almaya ve hem Hindistan'da hem de Nepal'de depremden etkilenenlere ulaşmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. Hindistan, Nepal'e 4 ton insani yardım taşıyan bir uçak gönderdi.

Nepal'de 7,9 büyüklüğünde deprem

Nepal'de 7,9 büyüklüğünde deprem


 

Tarihi eserler yıkıldı

Ulusal gelirinin büyük kısmı turizme dayanan, 27,8 milyon nüfusa sahip Nepal'deki depremde yüzlerce yıllık tapınaklar ve tarihi anıtlar da yerle bir oldu. Depremde yıkılanlar arasında UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde bulunan 62 metre yüksekliğindeki Dharahara Kulesi'nin yanı sıra eski kraliyet sarayı da bulunuyor. Kulenin enkazı altında çok sayıda kişinin kaldığı sanılıyor.

Kanada'da deprem!

Kanada'da deprem!


 

Kanada'dan Nepal'e 5 milyon dolar yardım

Kanada, 7.9 büyüklüğündeki depremle sarsılan Nepal'e 5 milyon dolar yardımda bulunma kararı aldı.

Kanada Uluslararası Kalkınma Bakanı Christian Paradis yaptığı yazılı açıklamada, Nepal'deki kurtarma çalışmalarına katılan yardım kuruluşları tarafından kullanılmak üzere insani ihtiyaçlar için 5 milyon dolar yardımda bulunduklarını duyurdu.



Kanada olarak, Nepal halkının acılarını paylaştıklarını açıklayan Bakan Paradis, yaptıkları yardımın, depremin vurduğu bölgelerdeki halka gıda, temiz içme suyu, barınak, sağlık, hijyen ve koruma hizmetleri sağlamak için kullanılacağını kaydetti. Kanada Uluslararası Kalkınma Bakanı Christian Paradis, "durumu yakından izlemeye devam edecek ve gerekirse daha fazla yardım sağlayacağız" dedi.

Öte yandan Kanada Başbakanı Stephen Joseph Harper da yayımladığı mesajda, depremde hayatını kaybedenler için başsağlığı dileyerek, Nepal halkının yanında olduklarını açıkladı.



İsrail'den arama kurtarma ekibi ve tıbbi yardım

İsrail Ordu Sözcüsü Peter Lerner, deprem felaketi nedeniyle Nepal'e yardım ve doğal afet ekibini gönderecek.

İsrail Ordu Sözcüsü Peter Lerner da sosyal paylaşım sitesi Twitter'deki hesabından yaptığı açıklamada, "İsrail ordusu ileri ki saatlerde arama kurtarma uzmanlarından oluşan bir ekibin, Nepal'e lojistik ve tıbbi yardımlar için Hava Kuvvetleri uçağı ile Tel Aviv'den Nepal'in başkenti Katmandu'ya gidecek" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Nepalili mevkidaşı Sushil Koirala'ya yaptığı yazılı açıklamada, "İsrail, ülkenizi vuran trajediden dolayı büyük üzüntü duymaktadır. Devletimiz bölgeye arama kurtarma ve  tıbbi hizmetler taşıyan uçakta, ilk ekip ileri ki saatlerde gönderilecek" dedi

Deprem, çığa neden oldu

Depremin hemen ardından Everest'te de çığ faciası meydana geldi. Everest'e tırmanan 17 dağcı yaşamını yitirdi.

Everest'te ölenler arasında Google yöneticisi de var

Depremin Everest'e tetiklediği çığda ölenlerin sayısı da 17'ye yükseldi. Çığ altında kalan 61 dağcı, yaralı olarak kurtarıldı.

Nepal Dağcılık Derneği yetkilileri, yaralananlardan 22'sinin durumunun ağır olduğunu kaydetti. Yaralı dağcılar, helikopterlerle Pheriche köyündeki hastaneye taşınıyor.

Çığ altında kalan dağcıların bulunması için arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Bölgede etkili olan kötü hava koşulları arama kurtarma çalışmalarını ve yaralıların nakliyesini olumsuz etkiliyor.

Ölenler arasında Google'ın yöneticilerinden Daniel Fredinburg da bulunuyor.

Depremler ülkesi

Nepal'de, daha önce de şiddetli depremler meydana gelmişti.  Bihar bölgesinde 15 Ocak 1934'de meydana gelen 8,2 büyüklüğündeki depremde ülkenin neredeyse üçte ikisi harabeye dönmüştü. Depremde 12 bin kişi yaşamını yitirmişti. Yine Bihar bölgesinde 21 Ağustos 1988'de meydana gelen depremde ise Hindistan'da 282 kişi, Nepal'de de bine yakın kişi ölmüş, 16 bin kişi yaralanmıştı.