İslam karşıtı eylemlerle gündeme gelen Amerikan Özgürlük Koruma İnisiyatifi'nin (American Freedom Defense Initiative) düzenlediği provokatif karikatür yarışmasında salonun önündeki güvenlik görevlilerine ateş açan iki kişi polisler tarafından öldürülmüş, bir özel güvenlikçi de ayağından hafif yaralanmıştı.

Polis, saldırının nedeninin halen araştırıldığını belirterek olayın karikatür yarışmasıyla ilgisi olup olmadığı konusunda açıklama yapmadı.

ABD medyasında yer alan bilgilere göre ise öldürülen saldırganlardan birisinin Elton Simpson olduğu ve Simpson'un Somali'ye giderek terör gruplarına katılma amacıyla federal görevlilere yalan beyanda bulunmaktan ceza aldığı belirtildi.

Polislerin iki saldırganın yaşadığı Phoenix kentindeki dairede inceleme yaptığı kaydedildi.

ORGANİZATÖR, İSLAM KARŞITI EYLEMLERİYLE TANINIYOR

Yarışmayı düzenleyen kuruluşun başkanı Pamela Geller, ABD genelinde İslam karşıtı eylemleriyle tanınıyor. Daha önce Dünya Ticaret Merkezi yakınlarında İslam merkezi kurulmasını engelleme için kampanya yürüten Geller, birçok kentte de toplu taşıma araçlarında İslam karşıtı ilanlar yayınlatmıştı.

"Amerika'nın İslamlaşmasına dur deyin" (SIOA) grubunun da başkanlığını yürüten Geller, 2013 yılında aşırı sağ bir grubun eylemine katılmak istediği İngiltere'ye alınmamıştı.

Geller'ın başkanlığını yaptığı iki kurum da "Southern Poverty Law Center" adlı sivil özgürlükleri savunan kuruluş tarafından "nefret grubu" olarak nitelendiriliyor.

"SALDIRI KORKUNÇ BİR SUÇ"

ABD'de önde gelen Müslüman sivil toplum örgütlerinden Amerika İslami İlişkiler Konseyi (CAIR), 24 Nisan'da yaptığı açıklamada, tüm Müslümanlara çağrı yaparak provokatif yarışmaya tepki gösterip organizatörlerin tanıtımına katkı sağlamamaları uyarısı yapmıştı.

Organizasyonu ve Pamela Geller'ı "ademe mahkum etme" çağrısı yapan CAIR'in Dallas yetkililerinden Alia Salem, AA'ya yaptığı açıklamada, "Bu saldırı kabul edilemez korkunç bir suç. Pamela Geller ya da destekçilerinin yaptığı hiçbir şey bu şiddet eylemini meşru gösteremez" dedi.

Ne saldırganların ne de yarışmaya katılanların Kuzey Teksas'tan olmadığını vurgulayan Salem, "Bir grup nefret tohumları ekiyor diğeri ise şiddet kullanarak toplumumuzu rencide ediyor. Polisin, katılımcılara dışarıda yaşanan şiddet olayını haber vermesi üzerine yarışmaya katılanların coşkulu şekilde alkışlamaları, organizatörlerin bu tür bir tepkiyi arzuladıkları ihtimalini ortaya çıkarıyor" diye konuştu.