9 yılı aşkın süredir yolculuğunda mutlu sona ulaşan New Horizons uzay aracı, cüce gezegen Plüton'a bugüne kadar yapılan en yakın uçuşu gerçekleştirmişti. Plüton'u ilk kez bu kadar yakından görebilmemize imkan veren keşif devam ediyor. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA son olarak, Plüton'un ilk yakın çekim fotoğrafını yayınladı.



New Horizons uzay aracı bu kez, Plüton'dan ilk yakın çekim ve yüksek çözünürlüklü fotoğrafı dünyaya geçti.



PLÜTON'DAN ELDE EDİLEN İLK VERİLER

NASA, TSİ 21.00'de başlayan sunumda Plüton sisteminden elde edilen ilk veriler hakkında bilgi verdi. New Horizons ekibinin üyeleri, Plüton ve uyduları Charon ile Hydra hakkında bilgi sundu.



SON DERECE ETKİLEYİCİ VE AKTİF BİR SİSTEM

New Horizons ekibinin başında yer alan NASA uzmanı Alan Stern, uzay aracının Plüton'dan şu an 1,6 milyon kilometre ötede olduğunu ve taşıdığı yedi bilimsel donanımdan beş tanesinin gönderdiği bilgileri değerlendirdiklerini söyledi.

Stern, 'son derece etkileyici ve aktif bir sistemle karşı karşıya olduklarını' belirtti.



BUZUL GEZEGENLERDE BİR İLK

New Horizons ekibinden Jeff Moore ise, Plüton'un Güneş Sistemi'ndeki en genç yüzey oluşumlarından birini sunduğuna dikkat çekerek, 'buzul gezegenlerde bir ilki tespit ettiklerini' söyledi.



ÇEKİM GÜCÜ OLMADAN JEOLOJİK CANLILIK GÖSTERİYOR

Plüton, büyük bir gök cisminin çekim gücü etkisi olmadan jeolojik canlılık gösteren ilk buzul gezegen.

Satürn veya Jüpiter uydularının ise ana gezegenlerin neden olduğu çekim gücü sayesinde jeolojik etki gösterdiği düşünülüyor.



KALP BÖLGESİNE 'TOMBAUGH'NİN ADI VERİLDİ

NASA'nın sunduğu en detaylı fotoğraf, Plüton'un kalp şeklindeki bölgesinden geldi.

Alan Stern, yeni fotoğrafların gezegende jeolojik aktivite ve dağlar bulunduğuna işaret ettiğini söyledi. Gezegendeki buz dağlarınının Kuzey Amerika'daki Rocky Dağları kadar yüksek olduğu belirtiliyor.

Plüton'un üzerindeki kalp şeklindeki bölgeye, gezegeni keşfeden Amerikalı gök bilimci Clyde Tombaugh'nun adı verilerek 'Tombaugh Regio' olarak adlandırıldığı açıklandı.



PLÜTON'UN İLK KEZ GÖRÜNTÜLENEN UYDUSU HYDRA

NASA, gelen ilk veriler arasında Plüton'un uydularından Hydra'nın ilk görüntüsünü de sundu. Piksel başına 3,6 kilometre olan fotoğrafta, uydunun ağırlıklı olarak katı buzdan oluşan bir yüzeye sahip olduğu belirtildi.

New Horizons ekibinden Hal Weaver, Hydra'nın 45x30 kilometre ölçülerinde olduğunu belirtti.



New Horizons uzay aracının görüntülediği Plüton ve uydularından Charon

PLÜTON'UN UYDULARINDAN CHARON'DA KRATER OLUŞUMU

Charon'un en ilginç özelliklerinden bir tanesi, fotoğrafın sağ üst ucunda dikkat çeken oluşum.



Plüton ve gezegenin uydularından Charon'un fotoğrafları renklendirilerek ve yakınlaştırarak, üzerindeki oluşumlar tespit edilmeye çalışılıyor.

Burada, 6 ila 8 kilometre derinliğinde bir krater olduğu belirtildi. Benzer bir yapının, uydunun kuzeybatısında olduğu düşünülüyor.

Saniyede 14 kilometre hızla ilerleyen New Horizons, dün Plüton'un yüzeyine 12,5 kilometre uzaklıktan geçmiş bu sırada 'Cüce gezegeni' görüntülemişti.



Plüton'dan ilk kare

Plüton'dan ilk kare