Çocuk haklarıyla ilgili uluslararası çalışmalar yürüten "Save the Children" adlı sivil toplum kuruluşunun İcra Direktörü Justin Forsyth, kuruluşun ABD şubesinin İngiltere'nin eski Başbakanı ve Ortadoğu Dörtlüsü Temsilcisi Tony Blair'e verdiği ödülden dolayı özür diledi.

ÇALIŞANLARINDAN VE DESTEKÇİLERİNDEN ÖZÜR DİLEDİ

Kuruluşun İngiltere şubesinin İcra Direktörü Forsyth, İngiliz yayın kurumu BBC'de katıldığı bir programda, geçen yıl kasım ayında New York'ta "Save the Children"ın ABD şubesi tarafından Blair'in Afrika'daki çalışmalarından dolayı verilen ödül nedeniyle üzgün olduğunu dile getirerek, durumdan rahatsızlık duyan kuruluşun çalışanları ile destekçilerinden özür diledi.

"KÜRESEL ÇALIŞMALARI İÇİN VERMEDİK"

Forsyth, eski başbakana verilen ödülün Blair'in, "2005 yılında G8'deki ve Afrika Yönetim İnisiyatifi'ndeki çalışmaları" nedeniyle verildiğini vurgularak, "eğer ödül Blair'in küresel çalışmaları için verilmiş olsaydı yanlış olacaktı" dedi. Forsyth, şöyle konuştu:

"Birçok destekçimiz, gönüllüler ve bazı çalışanlarımız (Blair'e verilen) ödülden dolayı rahatsızlık duydu. Bundan dolayı özür dilerim. Biz genellikle Save the Children'da böyle bir şey yapmayız. Genellikle Suriye'deki duruma, Sierra Leone'daki Ebola tedavi merkezlerine yönelik çalışmalar yürütürüz. Bu gerçekten gereksiz şekilde dikkat dağıtıcı birşey oldu."

IRAK SAVAŞI İÇİN KARAR VERMESİ ELEŞTİRİLDİ

Kuruluşun birçok destekçisi ve yaklaşık 500 çalışanı, New York'ta "Save the Children"ın ABD şubesi tarafından Blair'e verilen ödülün eski Başbakan'ın "Irak savaşı başta olmak üzere birçok konuda aldığı kararlarla tartışma ve ayrılık yaratan bir kişi olduğu" gerekçesiyle uygun olmadığını ve ödülün iptal edilmesi gerektiğini bildirerek, tepki göstermişti.

Tony Blair, ABD ve İngiltere 2003 yılında Irak'ı işgal ettiklerinde Birleşik Krallık'ın başbakanıydı. Blair'e GQ erkek dergisi tarafından verilen "yılın hayırseveri" ödülü de tepkiye neden olmuş, dergi çok sayıda İngiliz milletvekili tarafından eleştirilmişti. 61 yaşındaki Tony Blair, 1997-2007 yıllarında İngiltere Başbakanlığı yapmıştı.