Bosna Savaşı’nda 8 bin Boşnak erkeğin öldürüldüğü ve iki uluslararası mahkemenin soykırım olarak tanımladığı Srebrenitsa katliamının 20’nci yıl dönümü yaklaşırken, Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, vahşetin yaşandığı kasabada önümüzdeki cumartesi düzenlenecek anma törenine katılacağını söyledi.

"ŞARTLAR İZİN VERİRSE, SIRBİSTAN'I TEMSİL EDECEĞİM"

Vuçiç, “Barışmaya ve diğer halkların kurbanları önünde başımızı eğmeye hazır olduğumuzu göstermenin zamanıdır. Bu yüzden Sırp hükümeti oybirliğiyle, başbakan olarak benim 11 Temmuz’da Sırbistan Cumhuriyeti’ni Srebrenitsa’da temsil etmeme karar vermiştir. Şartlar izin verirse Sırbistan’ı temsil edeceğim” dedi. İngiliz Reuters ajansının haberine göre Vuçiç “şartlarla” ilgili olarak şöyle konuştu: “Şartlarla ilgili konuşurken, (Srebrenitsa belediye başkanı) Camil Durakoviç, kurbanların anneleri ve başkanlığın Müslüman üyesinin pozisyonlarını düşünüyordum.”



ESKİDEN RADİKALDİ

Bununla birlikte Vuçiç’in ziyareti eski Yugoslavya cumhuriyetleri arasında içsavaş sonrası uzlaşma açısından önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor. Sırbistan eski Cumhurbaşkanı Boris Tadiç 2010 yılında katliamın 15’inci yıl dönümüne katılmıştı. Ancak Vuçiç, şiddetin çoğunu alevlendiren “Büyük Sırbistan” ideolojisiyle daha fazla ilişkilendiriliyor. Vuçiç, 1993’te kurulan radikal milliyetçi Sırp Radikal Partisi’nde görev yapmıştı. Bu parti 2008’de bölündü. Ayrılanlarla birlikte hareket eden Aleksandar Vucic Sırp İlerici Partisi’nin oluşumunda yer aldı. Bu parti, merkez sağ ve AB yanlısı bir çizgiyi benimsemişti.

Srebrenitsa tasarısını Rusya veto etti!

Srebrenitsa tasarısını Rusya veto etti!

RUSYA’DAN ‘SREBRENİTSA’ TASARISINA VETO

Rusya, BM Güvenlik Konseyi’nde yapılan oylamada, ‘Srebrenitsa soykırımını kınayan’ karar tasarısını veto etti. Böylece Srebrenitsa’da işlenen suçların, BM Güvenlik Konseyi tarafından soykırım olarak nitelendirilmesi engellenmiş oldu. İngiltere, bu konuda bir tasarı hazırlamıştı. Sırbistan Devlet Başkanı Tomislav Nikoliç ise Kraliçe 2’nci Elizabeth’e mektup yazarak bu girişimin engellenmesini istemişti.



NE OLMUŞTU?

1992-1995 arasındaki savaş sırasında Bosnalı Sırp general Ratko Mladiç komutasındaki Sırp güçleri Srebrenitsa kasabasını 11 Temmuz 1995’te ele geçirdi. Bölge Hollanda’nın komutanlığındaki BM Barış Gücü’nün denetimindeydi. 8 bin Müslüman erkek yetişkin ve çocuk 11-13 Temmuz arasında katledildi. Mladiç 2011’de Sırbistan’da yakalandı ve yargılanmak üzere Lahey’e gönderildi. İç savaşta 100 bin kişi ölmüştü.

BMGK'da Srebrenitsa soykırım tasarısı oylanacak

BMGK'da Srebrenitsa soykırım tasarısı oylanacak