Ali GÜLEN / FRANKFURT

Almanya’nın saygın gazetelerinden Süddeutsche Zeitung, konuyla ilgili geniş bir makale yayınlarken, Türkiye’de son dönemlerde basına yönelik siyasi baskıdan söz edildi.



"İNADINA BOYUN EĞMEYECEKLER"

Gazete, "Haziran seçimlerinden önce eleştirel basına karşı büyük bir güçle saldıran hükümet, yeni bir baskı dalgası başlattı. Bunun sonucunda da hükümeti eleştiren gazetelerin başında gelen SÖZCÜ gazetesi, Salı günü "Sözcü susarsa, Türkiye susar" manşetiyle çıktı. Altında ise inadına; bizi hiç bir zaman susturamayacaksınız, deniyor“ diye yazdı.



DIE WELT: ARTAN BASKIYA PROTESTO

Yine Almanya’nın en büyük ve etkin gazetelerinden Die Welt de konuya geniş yer ayırdı. "Türkiye’de basın özgürlüğü işte bu demek“ başlığını kullanan gazete, SÖZCÜ’nün manşetini ve yazarlarının köşesini boş bırakmasını, okurlarına "Artan baskıya protesto" başlığıyla duyurdu. Gazete, ayrıca üç İngiliz gazetecinin Diyarbakır'da tutuklanmasını ve İpek Medya'ya yapılan operasyona da yer verdi.

 

DER STANDARD: ATATÜRKÇÜ GAZETENİN EYLEMİ

Avusturya’nın Der Standard Gazetesi, "Türkiye eleştirel basına baskıyı artırıyor“ başlığıyla geniş bir haber yayınladı. "Maliye baskını, polis baskınları, iftiralar“ başlığını kullanan gazete, Türkiye’de son dönemde yükselen siyasi tansiyonun kurbanının eleştirel medya olduğuna değindi. Gazete, baskıların sadece belirli medya gruplarını değil, Erdoğan’la ilgili yolsuzluk iddialarına yer veren herkesin hedefte olduğunu belirtti. Bu konuya değinen gazetecilerin işinden olduğunu belirten gazete, “Boş köşeler” başlığı ile SÖZCÜ’nün Salı günkü baskısını değerlendirdi.



Der Standard, “Atatürkçü çizgisiyle çok okunan muhalif gazete olan SÖZCÜ, Salı günü ünlü yazarların boş köşeleri ve “Sözcü susarsa, Türkiye susar” manşetiyle çıktı. Gazete, sadece yazarlarına geçen yıl 60’dan fazla dava açılmasından da şikayet ediyor” ifadelerini kullandı.

SOSYAL MEDYADA DA BÜYÜK İLGİ

Hollanda ve Belçika’da yayınlanan bir çok gazete ve internet sitesi de konuya geniş yer verirken, basına yönelik AKP baskısı haber kanallarında da ayrıntılı olarak işlendi. Bir çok televizyonda SÖZCÜ’nün Salı günkü baskısı konu edildi.



Avrupa Postası isimli internet sitesi AYPA TV ve Avusturya ile İsviçre’deki bir çok sosyal medya kanalı, SÖZCÜ’nün isyanını Almanca olarak okurlarına ve tüm Avrupa’ya duyurdu.

SIRADAKİ KURBAN OLMA ENDİŞESİ

Cemaate yakınlığıyla bilinen ve Almanya’da etkin konumda olan Deutsch Türkische Journal (DTJ) de, SÖZCÜ’nün meydan okumasına geniş yer ayırdı. Almanca olarak geniş bir haber yayınlayan ve son operasyonları değerlediren DTJ, “Sözcü, bir sonraki kurban olma endişesini taşıyor” başlığıyla gelişmeleri okurlarına duyurdu.

Sözcü'nün kampanyası BBC'nin canlı yayınında!

Sözcü'nün kampanyası BBC'nin canlı yayınında!