Diyarbakır'ın Sur ilçesinde Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin, basın açıklaması yaptığı sırada düzenlenen saldırıda öldürülmesi dünya basınında geniş yer buldu.



Reuters haber ajansı, Türkiye'nin güneydoğusunda önde gelen Kürt avukatlardan Tahir Elçi'nin öldürüldüğünü, saldırının ardından protestoların beklendiğini yazdı. Ajans, olayla ilgili olarak HDP'nin "planlı suikast" açıklamasına yer verdi. Haberde, Elçi'nin "PKK bir terör örgütü değildir" açıklamasına yer verilirken, Elçi'nin PKK'nın şiddet eylemlerini dile getirdiği de aktarıldı. Türkiye ile PKK arasında Temmuz ayında sona eren ateşkesin ardından yüzlerce insanın hayatını kaybettiği, 1984 yılından beri yaklaşık 40 bin kişinin terör yüzünden hayatını kaybettiği bildirildi. Haberde Erdoğan'ın "Bu olay teröre karşı savaşımızdaki kararlılığımızın ne kadar haklı olduğunu gösteriyor" açıklamasına yer verildi.



Associated Press haber ajansı, Türkiye'nin önde gelen avukatlarından ve insan hakları savunucularından olan Tahir Elçi'nin gerçekleştirilen silahlı saldırı sonrası hayatını kaybettiğini aktardı. Haberde, hükümet yetkililerinin Tahir Elçi'nin çıkan silahlı çatışmanın arasında kalması sonucu hayatını kaybetmiş olabileceği açıklamalarına karşılık, Diyarbakır Barosu'nun Tahir Elçi'nin saldırıların hedefinde olduğu açıklamasına yer verildi. Haberde Tahir Elçi'nin geçtiğimiz ay yaptığı açıklamalar sonrası gözaltına alındığına ve hakkında açılan davalara yer verildi. Ajans, Tahir Elçi'nin Ağustos ayında Diyarbakır'da tutuklanan Vice News muhabiri ve aynı zamanda Associated Press için çalışan gazeteci Muhammed Resul'un avukatlığını yaptığını bildirdi.



AFP ise, Türkiye'nin önde gelen avukatlarından Tahir Elçi'nin kimliği belirsiz saldırganlar tarafından vurularak öldürüldüğünü aktardı. Haberde, Temmuz ayında sonra eren 2 yıllık ateşkesin ardından PKK ve Türkiye arasındaki artan şiddet eylemlerine dikkat çekiliyor. Elçi'nin 7 yıl hapisle yargılandığı belirtildi.