Saldırının IŞİD tarafından gerçekleştirildiğinin düşünüldüğü vurgusuyla başlayan yazıda, bu durumun Türkiye'nin güney sınırındaki kaosu dizginleme yaklaşımı açısından dönüm noktası olacağı belirtiliyor.



"TÜRK GÜÇLERİ KOBANİ KUŞATMASINA SEYİRCİ KALDI"

Kürt azınlığının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, IŞİD zulümlerine kayıtsız kalmakla suçladığını anlatan Times gazetesi, "Türk güçlerinin Kobani kuşatmasına seyirci kaldığına ve çatışmayı Kürt YPG milislerine bıraktığına şüphe yok. Tıpkı Sayın Erdoğan'ın Batılı liderlere, IŞİD'in yenilgiye uğratılması yerine Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın devrilmesine öncelik vermeleri için yalvardığı gibi" ifadelerine yer veriyor.



"ERDOĞAN'IN KABADAYI TARZI..."

Bu saldırının IŞİD'in Türkiye topraklarında yaptığı ilk saldırı olduğuna değinen yazıda, "Sayın Erdoğan Cumhurbaşkanı olarak kabadayı tarzıyla ve Türk laikliğini aşındırmasıyla biliniyor. Ancak daha önce Başbakan ve İstanbul Belediye Başkanı olduğu dönemlerde uyanık ve pragmatik olabildiğini göstermişti. Şimdi bu niteliklerini yeniden canlandırması gerek." deniliyor.



"ERDOĞAN KÜRTLERE DESTEK VERMELİ"

Türkiye'nin NATO müttefikleri ile tam iş birliği içerisinde olması ve Erdoğan'ın IŞİD mücadelesinde Kürtlere destek vermesi gerektiği belirtilirken, Türkiye'nin gerçek desteği ile müttefiklerin, IŞİD'i bölgeden uzaklaştırmak içn çok fazla şey yapabileceği belirtiliyor ve Amerikan Genelkurmay Başkanı'nın 20 yıl sürebileceğini söylediği mücadele sözü ekleniyor.



"STRATEJİK BAŞARISIZLIĞI SEÇİMLERDEN KAYNAKLI"

Times, mevcut siyasi ortamı Erdoğan'ın kabusu olarak nitelerken, IŞİD ve Kürtler konusundaki stratejik başarısızlığı, 7 Haziran'daki genel seçimlerde partisinin beklenmedik bir şekilde Meclis'te çoğunluğu kaybetmesine bağlıyor.



"TÜRKİYE İTTİFAKIN KALBİNDE OLMALI"

Türkiye'nin güney sınırının öbür tarafında, YPG'nin IŞİD'den bazı toprakları geri almakta ve onları korumakta başarılı olduğuna dikkat çekilirken, "HDP'nin karizmatik ve uzlaşmacı lideri Selahattin Demirtaş, ülkenin Kürtlerini on yıllardır radikal çizgiye mahkum eden isyancı eğilimleri dizginliyor." ifadesi yer alıyor. IŞİD ittifakının başarılı olması için, Türkiye'nin bu ittifakın içinde yer alması gerektiği vurgulanırken, "Erdoğan bunun altında kalmamalı ve Demirtaş'ın destekçilerine tazyikli sudan fazlasını vermeli." deniliyor.

Suruç dünya basınında

Suruç dünya basınında