DIŞ HABERLER - Avustralya'da Deakin Üniversitesi tarafından Australian Unity adlı şirket için yapılan bir araştırma, mutluluğun 'altın üçgeni' olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya katılan uzmanlara göre, insanların mutlu olması için üç ana kriter bulunuyor: İyi bir ilişki, ekonomik rahatlık ve bir hayat amacına sahip olmak.

Australian Unity'nin açıkladığı 2015 Avustralya'da Refah adlı raporun ayrıntıları yayınlandı. Uzmanlara göre 'mutluluğun altın üçgeni', insan huzuru ve refahı için oldukça önemli.

ÜÇ ELEMENTİN 'DENGELİ BİR ŞEKİLDE' OLMASI GEREKİYOR

Araştırmaya göre mutluluğun 3 elementi olan iyi bir ilişki, ekonomik refah ve bir hayat amacına sahip olmak kendi başlarına bulunduklarından insanları mutlu etmeye yetmiyor. Bu 3 elementin aynı zamanda dengeli bir şekilde insanların hayatlarında bulunması gerekiyor.

EN ÖNEMLİ KRİTER 'İYİ BİR İLİŞKİ'

Huffington Post'a konuşan Deakin Üniversitesi araştırmacılarından Prof. Robert Cummins, 3 kriter arasındaki en önemli maddenin ise, 'iyi ilişkiler' kurmak olduğunu söyledi. Cummins, "Düşük gelire sahip insanlar eğer iyi bir ilişkileri varsa ve bir hayat amacına sahiplerse normal seviyelerde mutluluğa sahip olabiliyorlar" şeklinde konuştu.

Uzmanlar 'iyi bir ilişki'yi ise sadece 'romantizme' değil aynı zamanda 'sağlam arkadaşlığa dayalı' birliktelikler olarak tanımladı. Raporda, insanların güvenebileceği ve korkuları ile başarılarını paylaşabilecekleri partnerlerin iyi bir ilişkinin temeli olduğu belirtildi.

MUTLULUK KONUSUNDA YAŞ ÖNEMLİ

Ayrılmış, boşanmış ve hiç evlenmemiş kişiler mutluluk standardının altında yer alırken, mutluluk konusunda 'yaş'ın büyük rol oynadığı açıklandı. Buna göre, genç bekarlar ve yaşça büyük dullar diğer gruplara göre daha mutlu olarak nitelendiriliyor.

MUTLULUK SIÇRAMASI GELİR ARTTIKÇA ZORLAŞIYOR

Araştırmada, maddi geliri 100 bin doların (yaklaşık 300 bin lira) altındakilerde yükselen maddi gelir ile mutluluk arasında da doğru orantılı bir ilişki olduğunun altı çizildi. Maddi geliri 150-200 bin dolar arasında olan kişilerin ise yeni bir 'mutluluk sıçraması' yaşaması için, en az 147 bin dolar (yaklaşık 430 bin lira) kazanmaları gerekiyor.

Sosyal aktiviteler, gönüllü çalışmalar ve hobiler ise insanlara bir 'hayat amacı' kazandırmada kilit rol oynuyor. Aynı şekilde işiniz de, sadece 'faturalarınızı ödemenizin ötesinde' hayatınıza anlam katıyor ise mutluluğunuza katkı sağlıyor demektir.