Avusturya'daki aşırı sağcı Özgürlük Partisi (FPÖ) lideri Heinz Christian Strache, Mart ayında Geert Wilders'ı Viyana'ya davet etmişti. Wilders'ın burada yaptığı, "Avrupa'da İslam tehdidi" konulu konuşmasının üzerine soruşturma açıldı.

KURAN'A NAZİ BENZETMESİ

Wilders, yaptığı konuşmada Müslümanların kutsal kitabı olan Kuran-ı Kerim'i, Almanya'nın Nazi lideri Adolf Hitler'in Kavgam kitabı ile kıyaslamış ve yasaklanması gerektiğini söylemişti. Avrupa'ya Müslüman göçünün önlenmesini isteyen Özgürlük Partisi (PVV) lideri Wilders, "Bu savaşı kazanmalıyız, İslam'ı yenmeliyiz" demişti. Bu söylemlerin üzerine sol partiler, Wilders'ı "Müslümanlara karşı cadı avı başlatmakla" suçlamıştı.

Hollandalı siyasetçi İslam karşıtı karikatürler yayınladı

Hollandalı siyasetçi İslam karşıtı karikatürler yayınladı

KIŞKIRTMA VE TAHRİK KAPSAMINDA İNCELENECEK

Wilders'ın konuşması üzerine Avusturya'daki Müslüman Örgütleri İnisiyatifi (İMÖ), savcılığa suç duyurusunda bulunarak, Wilders'in dini öğretileri aşağılama ve kışkırtıcı sözlerinin yanısıra, Nazi ideolojisini canlandırma yasağını da ihlal ettiği savundu. Buna göre Avusturya savcılığı, Wilders'in konuşmasını kışkırtma ve tahrik kapsamında inceleyecek.

Hollanda Haber Ajansı (ANP), Wilders'i davet eden FPÖ'nün soruşturmaya dahil edilmeyeceğini çünkü konuşmanın içeriği hakkında daha önce FPÖ'ye bilgi verilmediğini belirtti.

Wilders ise, soruşturma kararını Twitter mesajıyla eleştirerek, "Bundan daha delice bir şey olamaz" yorumunu yaptı.

Wilders provokatif eylemlerine devam ediyor

Wilders provokatif eylemlerine devam ediyor