Ekonomik darboğazdan kurtulamayan Yunanistan'da halk, kreditörlerin Yunanistan'a nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları hükümetin kabul edip etmemesi konusunda karar verecek.

Araştırma şirketi GPO'nun (Greece Publis Opinion) yaptığı ve 3 gün önce açıkladığı son kamuoyu yoklamasına göre 'Evet'in (NEI), yani AB'nin kurtarma paketini kabul edeceklerin oranı yüzde 47, 'Hayır' (OXI) diyeceklerin oranı ise yüzde 43.

Halk oylamasının sonucuyla ilgili yapılan diğer kamuoyu anketleri 'hayır' ve 'evet' oylarının baş başa gittiğini gösterirken, oylamanın sonucunun son ana kadar kararsız kalan vatandaşların oylalarıyla belirleneceği ifade ediliyor.

Kararsızların oranının yüzde 10,7 olarak kaydedildiği araştırmada, seçmenlerin yüzde 4,1'in oyunu kullanmayacağı, yüzde 2,4'ünün ise beyaz oy atacağı belirlendi.

Evet ve hayırcıları keskin çizgilerle ayırmak güç olsa da, muhalefet ve destekçilerinin, yani merkez sağ ve üst orta gelir sınıfına mensup Yunanların oyu büyük oranda "Evet"ten yana.

'Hayır'cılar ise genel anlamda iktidardaki Syriza'nın destekçilerinden, yani solcular ile büyük oranda gençlerden ve bazı aşırı sağ gruplardan oluşuyor.

Avrupa Birliği'nin resmi istatistik birimi Eurostat'a göre Yunanistan'da genç işsizlik oranı Mart 2015 itibariyle %49,7. Gayri resmi rakam ise yüzde 60'lara varıyor.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, pazar günü yapılacak referandum öncesi 'hayır' taraftarlarınca düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, "Hayır (OXI) tarih yazacak" dedi.

Başbakan Çipras, parlamentonun bulunduğu Sintagma Meydanı'nı dolduran 50 bin civarındaki insana seslendi.

Başbakanlık konutundan Sintagma Meydanı'na kadar olan yaklaşık bir kilometrelik yolu yürüyerek kat eden Çipras, "Pazar günü sadece Avrupa 'da mı kalacağımıza değil, Avrupa'da haysiyetle mi yaşayacağımıza ve Avrupa'da eşit mi olacağımıza karar vereceğiz" ifadelerini kullandı.

Çipras, şöyle konuştu: "Avrupa değerleri tahdit edilemez. Bugün bütün Avrupa'nın gözleri üzerinizde. Bugün bütün dünyanın gözleri Sintagma Meydanı'nda. Memorandumlar (kemer sıkma önlemleri) ile feragat etmiş olduğumuz demokrasiye bir fırsat veriyoruz...

...Yunan halkı ültimatomları iade etmeyi bildiğini gösterdi. Bu memleketin en parlak sayfaları, cesaret ve erdemdir. Pazar günü bir kez daha sizi ültimatomlara büyük ve gururlu bir 'hayır' (OXI) demeye, korkutanlara sırtınızı dönmeye davet ediyorum."

BBC Türkçe'ye konusan ve Yunanistan'da Turizm öğrencisi olan Lucas, evet ve hayırcıları şu sözlerle özetliyor: "Evetçiler, bütün bankacılık sisteminin taraftarları, büyük işletmeciler, sanayiciler, armatörler, kilise, vs. Hayırcılar ise yoksul halk, emekçiler, gençler, emekliler vs. Bu yüzden bu referandum daha sınıfsal bir ayrım, yani Yunanistan halkını ayıran bir hat olacak."

Yunan halkının yüzde 90'ı kararını vermiş olsa da, herkesin kafasının çok net olduğunu söylemek zor.

Ne Syriza'nın ekonomiyi düzeltmek için nasıl bir yol izleyeceği tam olarak biliniyor, ne de IMF ve AB'nin kendilerine sunduğu kemer sıkma önlemlerinin tam içeriği.

BBC Türkçe'den Aylin Yazan, Yunanistan'daki atmosferi şu şekilde açıklıyor: "Yunan halkının referandumda iki farklı soruya cevap vereceği izlenimini ediniyorum. Evetçiler Avrupa'yla yola devam edip etmeyeceklerini oylayacak, hayırcılar ise kendi ülkelerinin geleceğinde söz hakları olduğunu Avrupa'ya kanıtlamak için oy kullanacak."

"Halkın ekonomik olarak tek başına kalmamın zorluğu ile, değişim ve ulusal saygınlıklarını koruma isteği arasında kalmış oldukları hissediliyor."

"Bir taksi şoförü ise 'hayır' oyu vereceğini söylese de, içinde bulundukları ikilemi şöyle özetliyor: Kalbimiz hayır, aklımız evet diyor."

Yunanistan'da, en son 1974'te yapılan halk oylamasında oy kullanan Yunan halkı 39 yıllık aradan sonra, ülkenin geleceğiyle ilgili kritik bir konuda görüş belirtecek.

Ülke genelinde kayıtlı toplam 9 milyon 855 bin 29 seçmenin yaklaşık 20 bin sandıkta oy kullanacağı seçimlerde oy verme işlemi saat 07.00'da başlayacak ve 19.00'da sona erecek.

Seçmenlerin, sandık başlarına konulacak tek oy pusulasında 'evet', ya da 'hayır' şıkkını işaretleyerek oylarını kullanacağı oylamanın sonucunun 2 saat içerisinde açıklanması bekleniyor.

Pazar günü yapılacak halk oylamasının Yunanistan'a maliyetinin 100 milyon avroyu bulacağı tahmin ediliyor.