Yunan vatandaşları 41 yıl sonra bir halk oylaması için sandığa gitti. Yunan İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı sonuçlara göre, halkın kararı sandıklara, "yüzde 61,32 hayır, yüzde 38,68 evet" oldu. Oy sayımının ardından açıklama yapan Yunanistan Maliye Bakanı Varoufakis "Bugün 'Hayır' oyu, demokratik bir Avrupa için 'Evet' oyudur" dedi. Eski Başbakan ve Muhalefet Lideri Antonis Samaras da partisinden istifa etti.



Dün saat 07.00'de başlayan oy verme işlemi 19.00 itibariyle sona erdi. Kayıtlı 9 milyon 855 bin 29 seçmenin olduğu Yunanistan'da 20 bine yakın sandıkta oy kullanıldı. Yunan İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı sonuçlara göre, halkın kararı sandıklara, yüzde 61,31 hayır, yüzde 38,69 evet olarak yansıdı.



Çipras halka seslendi

Çipras halka seslendi


Yaklaşık 9 milyon 858 bin 508 seçmenin kayıtlı olduğu ülkede 6 milyon 161 bin 140 seçmen oy kullandı. 3 milyon 558 bin 450 Yunan seçmeni kreditörlerin isteği için "Hayır onaylamıyorum" kutusunu işaretlerken, 2 milyon 245 bin 537 seçmen de "Evet onaylıyorum" kutusunu işaretledi.



Böylece, referanduma katılma oranı yüzde 62,50 olarak hesaplandı. Ülkenin için büyük öneme sahip olan referandumda kullanılan oyun yüzde 5,80'i de geçersiz sayıldı. Yaklaşık 46 bin 500 kişi de boş oy kullandı.

Referanduma göre Yunanlar, kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları hükümetin kabul etmemesi yönünde karar vermiş oldu.



ÇİPRAS'TAN İLK AÇIKLAMA


Resmi olmayan ilk sonuçların alınmasından sonra Başbakan Aleksis Çipras, Yunananlıların tehdide boyun eğmediğini ve demokrasinin kazandığını söyledi.

Yunanistan'da kayıtlı 9 milyon 855 bin seçmen 20 bine yakın sandıkta tarihinin en büyük ekonomik krizinden çıkış yolu bulabilmek için bugün sandık başına gitti. Oy verme işleminde kreditörlerin nakit akışını yeniden sağlamak amacıyla ortaya koyduğu şartlar oy pusulasında 'Evet' ya da 'Hayır' olarak yer aldı.



Merkel ve Hollande yarın Yunanistan'ı görüşmek için bir araya geliyor

Merkel ve Hollande yarın Yunanistan'ı görüşmek için bir araya geliyor


 

Oy verme işleminin sona ermesinden sonra alınan ilk sonuçlarda iktidardaki Sriza Lideri ve Başbakan Aleksis Çipras'ın istediği doğrultuda oyların büyük bölümünün 'hayır' yönünde olduğunun anlaşılması yüzleri güldürdü. Yunanistan İçişleri Bakanlığı'nın resmi olmayan sonuçlarına göre referanduma katılan seçmenlerin yüzde 60'ı kreditörlerin nakit akışını yeniden sağlaması şartıyla öne sürdüğü şartlara hayır dedi.

KARAYUSUF: AVRUPA'DAKİ HAKİM GÜÇLERE DERS

Türklerin yoğun olarak yaşadığı Batı Trakya'da da soydaşlar Başbakan Çipras'a destek verdi.

Ocak ayındaki erken genel seçimlerde Sriza'dan üç milletvekilini meclise gönderen seçmenler Yunanistan ortalamasının üzerinde yüzde 67 hayır oyu kullandı. Sriza Gümülcine Milletvekili Ayhan Karayusuf, partisinin seçim bürosunda tebrikleri kabul etti. Yunanistan'da  25 Ocak'ta seçimlerinde iktidara gelen partisinin Başbakan Çipras aracılığı ile kreditörler ile yaklaşık 4-4.5 aydan beri süren bir müzakere süreci yürüttüğünü söyleyen Gümülcine Milletvekili Ayhan Karayusuf, "Avrupa"da hakim güçlerin Yunanistan gibi yoksul ülkeler grubunda sayılacak ülkelere herhangi bir tolerans tanımayacağının sinyalini verdi. Demokrasiye inanan bir sol hükümetin de Avrupa'ya karşı ve Avrupa'daki hakim güçlere karşı gönderebileceği en iyi masaj halka gitmekti. Bir şekilde referanduma gidildi. Referandum sonuçları bizi hakikaten sevindiriyor. Yunan halkını ve özelliklede bizim bölgede ortalamanın da üzerinde hayır oyu veren Batı Trakya Türk azınlığını tebrik etmek istiyorum. Yarın itibariyle bakanlar kuru toplanacak. Bundan sonrada müzakere süreci farklı bir şekil alacak diye düşünüyorum" dedi.

 



Yunanistan'ın durumu yatırımcıları tedirgin ediyor

Yunanistan'ın durumu yatırımcıları tedirgin ediyor


SİBER SALDIRILAR PÜSKÜRTÜLDÜ

Savunma Bakanı Panos Kammenos, "Yunanlar tehdide boyun eğmez, demokrasi kazandı" açıklamasını yaparken; Hükümet Sözcüsü Gabriel Sakellaridis ise kreditörlerle müzakerelerin hemen başlaması ve iki gün içerisinde tamamlanması gerektiğini söyledi. İçişleri Bakanı Voutsis, referandum sonuçlarına yönelik siber saldırının püskürtüldüğünü açıkladı

 



Ekonomist Ege Cansen:

Ekonomist Ege Cansen: "Yunanistan Avrupa'dan daha fazla şey alabilir"


MEDYAYA SERT SÖZLER

Maliye Bakanı Varufakis, 24 saat içinde anlaşma olacağını söylediği yönündeki iddiaları reddetti. Twitter hesabından bir açıklama yapan Varufakis, "24 saat içinde anlaşma olabilir dedim ancak zehirli medyamız 24 saat içinde anlaşma olacağı tahmini yapmışım gibi haberleştirdi. Çık bakalım işin içinden" dedi.

MERKEL VE HOLLANDE  BİR ARAYA GELECEK

Reuters'in haberine göre, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Pazartesi akşamı, referandum sonrası Yunanistan'ın durumunu görüşmek üzere bir araya gelecek.



KUTLAMALAR BAŞLADI

İlk sonuçların açıklanmasıyla birlikte çok sayıda "Hayır" destekçisi Atina'da kutlamalara başladı.