Ayla ÖZDEMİR- Tamamen Türkiye'ye özgü bir eğitim ve aydınlanma projesi olan Köy Enstitüleri, bilimin aydınlığında köy emekçisinin kurtuluş destanıydı. Kapatıldığı 1954 yılına kadar Köy enstitülerinde 1.308 kadın ve 15.943 erkek toplam 17.251 köy öğretmeni yetişmişti.

Köy Enstitüsü mezunu, 92 yaşındaki emekli öğretmen Niyazi Bal da tam bir Cumhuriyet sevdalısı. Sayıları günden güne azalan Köy Enstitülü öğretmenlerimizin hayatta olan değerlerinden biri. Bal, Köy Enstitülerinin önemine ve kapatılmasıyla birlikte Türkiye'nin gelişmesine de darbe vurulduğunu her fırsatta vurguluyor.

Sarıyer'de görev yapan öğretmenler, Sarıyer Belediyesi tarafından düzenlenen gecede bir araya geldi. Bu anlamlı geceye, Niyazi Bal da onur konuğu olarak katıldı. 92 yaşındaki Niyazi Bal, öğretmenlerle birlikte büyük bir coşkuyla 'Öğretmenler Marşı'nı söyledi.

MEF Eğitim Fakültesi Okulda Üniversite ekibi de Köy Enstitüsü 1947 mezunu Niyazi Bal ile öğretmenler günü yemeğinde buluştu.



24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç'in davetine katılan öğretmenler, gecede hep birlikte pasta kesti. Anlamlı gecenin sonunda öğretmenlere çeşitli hediyeler sunuldu.

EKRANLARDA BAŞÖĞRETMEN ATATÜRK


Trio Grubu’nun renkli müzikleriyle karşılanan öğretmenler, Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde kendileri için hazırlanan masalardaki yerlerini aldılar. Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün son balodaki vals ve zeybek gösterisinin ekranlarda gösterilmesiyle birlikte sahneye çıkan Sarıyer Belediyesi Halk Dansları Topluluğu katılımcılara vals ve zeybek gösterisi sergiledi. Daha sonra Sarıyerli öğretmenler şiir dinletisi gerçekleştirdi. Mehtap Meral’in verdiği konserle devam eden anlamlı gecede Başkan Genç, günün anısına öğretmenlerle birlikte pasta kesti.

‘’ÖĞRETMEN, BİR İNSANDAN BİR ESER YARATANDIR’’


Programda öğretmenlerle bir araya gelen Başkan Genç, yaptığı konuşmada , "Öğretmenlerimiz özellikle de yaşamımızdaki ilkokul öğretmeni, bir heykeltıraştır’’ diyerek şu şekilde konuştu; ‘’Ne zaman karşımda, sıfatı 'Öğretmen' olan birilerine hitap etsem, zihnimde hep elleri unlu hamur yoğuran bir ana canlanır. O, sadece öğretmez. Bir insandan bir eser yaratandır. Sanatçıdır. İçindeki cevheri bulup çıkaran bir madencidir. Hem kişisel hem de çalışma hayatım boyunca attığım her adımda, verdiğim her kararda, ettiğim her sözde, öğretmenlerimizin değerini asla unutmadan onların çabalarını boşa çıkarmamak gerektiğini de hep akılda tutarak davranmaya özen gösteririm’’.

"EĞİTİME HİZMET EDEREK GELECEĞE HİZMET EDİYORUZ"


Sarıyer Belediyesi’nin yapmış olduğu çalışmalardan en önemlisinin eğitim olduğunu dile getiren Başkan Genç konuşmasına şu şekilde devam etti; ‘’Belediye Başkanı olarak, geçtiğimiz 6 yıl boyunca, gözbebeğimiz ilçemizde yaptığımız icraatın en anlamlıları hep eğitim alanında olmuştur. Okullarımızın ve öğretmenlerimizin lojistik ihtiyaçlarını karşılamak, bizler için hizmetin doruğudur. Çünkü bu yolla sadece bir binaya, ya da bir şahsa dönük değil, koca bir öğrenci kitlesine, bir yaş grubuna, yani geleceğe hizmet etmiş gibi hissediyoruz.’’