Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, Türkiye ile Rusya arasında yaşanan krizi değerlendirdi. Önümüzdeki üç hafta çok kritik olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Aydın,  "Eğer bu üç hafta içinde yeni olumsuz gelişmeler olmazsa Türkiye-Rusya ilişkileri üç hafta içinde rayına oturur” dedi.

Son günlerde Suriye’nin kuzeyinde Türkiye ile Rusya arasında yaşanan ve dün bir Rus savaş uçağının düşürülmesiyle doruğa varan krizi değerlendiren Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, Rusya’nın gündeminde Türkiye’ye yönelik bir askeri müdahale olmamasına karşın, ticari ambargo ve çeşitli sınırlamalar uygulayacağını belirterek, “Arada farklı ve başka olumsuz gelişmeler yaşanmazsa üç dört hafta içinde Rusya ile ilişkilerimiz rayına oturur” dedi.

“RUSYA’NIN YAPTIRIMLARI ASKERİ OLMAZ”

Oluşan sınır ihlali nedeniyle Türkiye’nin müdahalede teknik olarak haklı olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Aydın, “Bundan sonraki ilişkilerin seyrini Rusya’nın tavrı belirleyecek. Rusya önümüzdeki dönemde Türkiye’ye karşı tutumunda agresiflik derecesini artıracaktır. Sert mesajlar ve birtakım yaptırımlar kaçınılmaz. Rusya’nın Türkiye’ye yönelik askeri bir müdahale gerçekleştireceğini sanmıyorum. Çünkü böyle bir müdahale, meseleyi olduğundan çok daha fazla büyütmek ve giderek olayı bir NATO-Rusya çatışmasına dönüştürmek olur. Rusya’nın olayı böyle bir boyuta taşıyacağını tahmin etmiyorum. Bu olaydan sonra Türkiye’nin Suriye’deki pozisyonu eskisinden çok daha zor olacak. Orada yapmaya çalıştıklarımız biraz daha sıkıntıya düşecek. Rusya ile aramızda iki-üç haftalık bir gerginliğin olacağını tahmin ediyorum. Arada farklı bir gelişme olmazsa üç-dört hafta sonra Türkiye ile Rusya ilişkileri sakinleşir” ifadelerini kullandı.

“MÜDAHALE SİYASİ BİR KARAR”

Türkiye’ nin müdahalesinin askeri gibi görünse de özünde siyasi bir karar olduğunun altını çizen Rektör Prof. Dr. Aydın, Rusya’nın önümüzdeki dönemde özellikle turizm ve ticaret konusunda yaptırımlar uygulayabileceğine dikkat çekti. Rektör Prof. Dr. Aydın, “Rusya, sorun yaşadığı ülkelere yönelik ticari ambargo ve sınırlamalar kullanan bir ülke. Bu askeri gibi görünmekle birlikte siyasi bir harekettir ve bunun da bir karşılığı olacaktır. İlk açıklamalar turizm ve ticaret alanlarında yaptırımlar olacağını gösteriyor. Rusya bu tür araçları çok kullanan bir ülkedir. Herhangi bir ülkeyle sorun yaşadığında ticari ambargoları ve sınırlamaları kullanma konusunda çekince göstermez. Üstelik Rusya’nın birtakım gayrinizami yöntemler kullandığını da biliyoruz. Rusya’nın orta vadede Türkiye’ye böyle karşılıklar vereceğini tahmin ediyorum. Fakat Türkiye, Rusya’ya yönelik yaptırımlar yapabilecek kapasitede değil, zira Türkiye’nin Rusya’ya ekonomik bağımlılığı özellikle de doğalgaz yani genel anlamda enerji konusunda çok yüksek. Bu nedenle Türkiye, Rusya’nın bu tarz hamlelerine etkili karşılık verebilecek durumda değil” diye konuştu.

“TÜRKİYE TEKNİK OLARAK HAKLI AMA…”

Kamuoyuyla paylaşılan bilgi ve belgelere göre Türkiye’nin müdahalede teknik olarak haklı olduğunu yineleyen Rektör Prof. Dr. Aydın, “Şu ana kadar ortaya çıkan bilgiler, Türkiye’nin yaptığını yapmaya hakkı olduğunu gösteriyor. Fakat bu meseleye sadece teknik boyutla bakamayız. Teknik olarak haklı olmamız, yaptığımızın sonuçlarına katlanmayacağımız anlamına gelmez. Çünkü uluslararası politikada attığımız bu adımın bazı sonuçları olacak. Rusya gibi bir devlete karşı adım attığınızda onun da karşılık vereceğini bilmeniz gerekir” dedi.