Çağdaş Eğitim Kooperatifi (ÇEK), Ulusal Eğitim sistemimizin giderek laik, bilimsel ve çağdaş niteliklerinin siyasi iktidarca bozulduğu, Öğretim Birliği Yasası'nın yok sayıldığı bir dönemde, çığ gibi büyüyen eğitim sorunlarının çözümüne katkıda bulunabilmek için, Bursa’da 25 Temmuz 1995 tarihinde 23 eğitim gönüllüsünün bir araya gelmesiyle kurulan, Atatürk ilke ve devrimlerini, laik ve bilimsel eğitimi, aydınlığı ortak payda olarak kabul eden, herkese açık bir imece örgütlenmesi olan, Türkiye'de ilk ve örnek bir model...

ÇEK'in varlıkları arasında yer alan Güler – Osman KÖSEOĞLU Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu'nun Bursa'lıların gönlünde apayrı bir yeri var. Bursa’nın köylerinden gelen kız öğrenciler burada tam burslu olarak barınıyor.

ÇEK'in “Kır Çiçekleri Okusun Diye" projesiyle, Bursa kırsalından gelen kız öğrenciler, Cumhuriyet aydınlanmasını yurdun dört bir yanına yaymak üzere yetiştiriliyor.

Kız öğrenciler, gönüllü öğretmenlerin öğrencilerin derslerine yardımcı olduğu; öğrencilere sosyal ve kültürel etkinliklerle özgüven kazandırılan, meslek edinme kursları ile hayata hazırlayan bu yurtta aldıkları eğitimle, ülkemizin geri kalmış yörelerine ışık götürüyor.

OKUYAN KIZ ÇOCUKLARINA YARDIM İÇİN BATTANİYE ÖRÜYORLAR

ÇEK'in yeni projesi, 'Anneler Örüyor, Kır Çiçekleri Okuyor' projesiyle yaklaşık 100 kadın, yurtta bir araya gelerek çocukları için el emeği göz nuru ile battaniye örüyor.

Ücretsiz olarak yurtta kalan öğrencilere katkıda bulunmak isteyen anneler ise 'Anneler Örüyor, Kır Çiçekleri Okuyor' projesi ile battaniye örerek ÇEK'e bağışlıyor.

Güler Osman Köseoğlu Kız Öğrenci Yurdu Müdürü Sema Üçok, köyde okuma imkanı olmayan kız çocuklarını okuttuklarını belirterek şu bilgileri verdi: "Projemizin adı; Kır Çiçekleri. 14 yıldır var. Binlerce öğrenci yetiştirdik. Bu sene bir ilke daha imza attık, sadece Bursa köylerinden değil, Türkiye'nin her yöresinden kız öğrencileri alıyoruz, yetiştiriyoruz. Burada lise öğrencileri var. Onlar ÇEK'in kır çiçekleri, bizim de evlatlarımız. Bu ülkenin de geleceği."

ÖRÜLEN BATTANİYELER ÇEK'E BAĞIŞLANACAK


ÇEK yöneticilerinden Nilgün Psav, kadınların emeklerini birleştirdiğini belirterek, "Arkadaşlarımızdan battaniye örme fikri çıktı. Yurtta kalan çocuklarımızın anneleri geldi, 100'e yakın anne şu anda battaniye örüyor. Daha sonra bunlar ÇEK'e bağışlanacak. Satışı ile burada kalan çocuklarımıza gelir olarak geri dönecek." diye konuştu.
Kızı yurtta kalan annelerden Melda Seymen, kızlarına destek olmak için battaniye ördüğünü belirtti. Seymen, "Kızım yurtta kalıyor. Bütün kızlarımıza yardımcı olmaya geldik. Az çok elimizden geliyor. Atkı örüyorum, battaniye örüyorum." dedi.

Keles'ten kızı için yurda gelip battaniye ören Filiz Güneş ise şunları söyledi: "Kızım burada kalıyor. Destek amacıyla geldik. Çocuklarımıza battaniye örüyoruz. Onların gelirleri çocuklarımıza kalacak. Motif şeklinde örüyoruz."

Orhaneli Göynükbelen köyünden gelen Ümmügülsüm Çerkeş, battaniye örmeyi kızından öğrendiğini ifade etti. Çerkeş, "Kızlarımıza yardımcı olmak amacıyla buradayız. Onlar burada yurtta kalıyorlar. Onlara yardım edelim diye battaniye örüyoruz. Biz çiftçilikle uğraşıyoruz. El işi pek yapmam ama kızım için yapmaya çalışıyorum." şeklinde konuştu.