Beykent Üniversitesi'nde başlatılan 'Öğrenci Dekanlığı' oluşumu ile öğrenci için varlığını sürdüren kurumlarda olması gerektiği gibi öğrenciye yönelik çalışmalar gerçekleştiriliyor.

Hem nesil farklılığından dolayı oluşan uyuşmazlıkları çözmek, hem de öğrencilerin dikkate alındığı bir yapı oluşturarak onlara güven vermek açısından da başarılı bir oluşum...


Üniversite yönetimi ve öğrenciler arasında köprü görevini görmekte olan bu yapı ile birlikte artık öğrencilerin de bir dekanlığı bulunmakta. Biz de bu yapının emek veren isimlerinden Öğrenci Dekanı Dr. Mehmet Çetin ve Öğrenci Dekan Yardımcısı Gözen Akın ile bilgilendirici ve keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Öğrenci Dekanlığı; öğrencilerin ve mezunların üniversite ile bütünleştiği, kişisel, kültürel, sosyal ve profesyonel gelişimleri için üniversitenin her alanda desteğini hissettiği, sorunlarına rehberlik edilip çözümle buluşturulduğu bir ortam yaratmak için çalışmalarını sürdürüyor. Hem nesil farklılığından dolayı oluşan uyuşmazlıkları çözmek, hem de öğrencilerin dikkate alındığı bir yapı oluşturarak onlara güven vermek açısından burada da başarılı bir çalışma ortaya çıkarılmış.

Hatta bu durumu belirli başlıklarda özelleştirerek daha etkin destek sağlamak için bölümler oluşturulmuş: 

KİŞİSEL GELİŞİM VE KARİYER MERKEZİ: Öğrencilerin profesyonel ve kişisel gelişimini üniversiteye adım attıkları ilk andan başlayarak eğitim hayatları süresince ve mezuniyet sonrasında desteklemeyi ve iş hayatına hazırlanmaları için gereken donanımı sağlamayı hedeflemekte. Bu amaçla kariyer koçluğu ve rehberliği, eğitimler, seminerler, staj imkanları, CV ve ön yazı hazırlama desteği, öz gelecek hazırlama çalışması, mezun buluşmaları, sektör buluşmaları ve kariyer günleri gibi faaliyetleri sunuyor.

ÖZ GELECEK HAZIRLAMA PROGRAMI:  Öğrencinin gelecekteki öz geçmişini şimdiden hazırlamak için kişiye göre yetenek belirleme çalışmaları ve birebir sohbetler gerçekleştirilerek, okul sonrası hayata güzel bir adım atılması sağlanıyor. Bunun için de belirleyici sorular ile ortak bir iletişim mekanizması oluşturuyorlar:

- Hayallerindeki işin, hangi mesleki ve sosyal kulüplere üye olmaları, kulüplerde ne tür roller almaları gerektiği,

- Nasıl bir staj yapmalı,

- Hangi dilleri, hangi bilgisayar programlarını bilmeli,

- Hangi sınavları, yarışmaları, firmaları, projeleri, kariyer olanaklarını 'nelerdir' soruları ile öğrencinin de geleceğini belirlemesi açısından önem teşkil eden sonuçlar ortaya çıkıyor.

Öğrenci Dekanlığı'nda, öğrencilerin, kişisel, kültürel, sosyal ve profesyonel gelişimleri için sorunlarına rehberlik edilip çözümle buluşturuluyor.


KARİYER PLANINA UYGUN YETKİNLİK: Okul hayatları boyunca kaliteli akademik eğitimin yanı sıra Kişisel Gelişim ve Kariyer Merkezinin yaptığı atölye çalışmaları, verdiği eğitim, seminer, sertifika programları ve birçok destekleyici aktivite ile önemli fırsatlar yaratılıyor.

CV VE ÖN YAZI HAZIRLAMA DESTEĞİ: Profesyonel niteliklerini, sahip oldukları yetkinlikleri ve becerileri en iyi şekilde yansıtmaları için CV ve ön yazı hazırlama konusunda destek vermekte çalışmaları gerçekleştiriliyor.

AKADEMİK VE SOSYAL ORYANTASYON DERSİ, KARİYER GELİŞİM SEMİNERLERİ

Akademik ve Sosyal Oryantasyon Dersi 1. sınıfın ilk döneminde tüm öğrenciler için zorunlu olan bir ders olarak karşımıza çıkıyor. Öğrencilerin üniversite yaşamına etkin bir giriş yapmaları, sunulan hizmet ve olanakları daha iyi tanıyarak onlardan en iyi şekilde yararlanmaları adına çalışmalar gerçekleştiriliyor.

Öğrencileri sadece akademik başarısı için değil, sosyal yaşama uyum sağlamaları için de üniversite hayatını dolu dolu yaşayacakları bir farkındalık yaratmayı amaçlıyorlar. Üniversite yaşamı ve üniversitedeki işleyiş ile ilgili gelebilecek soruların yanıtını bulanabileceği bu ders, kültürel, kişisel ve kariyer gelişimlerini de desteklemek amacıyla Öğrenci Dekanlığı’nın düzenlediği seminerlerle güçlendiriliyor.

MENTORLUK PROGRAMI:

Mezunlar ve öğrenciler arasındaki iletişimi kuvvetlendirmek için Beykent Üniversitesi öğrencileri ile sektöründe başarılı işlere imza atmış mezunları bir araya getirerek, mezunların okul, kariyer ve iş hayatında edindikleri tecrübelerini öğrenciler ile paylaşmalarını ve onları profesyonel hayata hazırlanmalarını sağlamayı amaçlıyor. Talep eden öğrenciler ile gönüllü mezunlar sektörüne göre eşleştiriliyor. Böylece mezunlar iş deneyimleri, bilgileri ve sosyal sermayeleri ile öğrencilere rehberlik edebiliyor.

ÇÖZÜM MERKEZİ:

Üniversite deneyiminde karşılaştıkları sorunların en kısa sürede, doğru bilgilendirme ve yönlendirme ile çözüme kavuşturulmasını, problemlerin çözüme ulaşana kadar takip edildiği, bilgilendirici ve rehberlik edici problem çözme haritalarının hazırlandığı, süreç analizlerinin yapılıp sürdürülebilir çözümler için projeler ve yol haritalarının üretildiği, önleyici yöntemlerin geliştirildiği bir yapı sunulmakta.

ÖĞRENCİ KULÜPLERİ VE TOPLULUKLARI:

Öğrencilerin, günümüz iş dünyasında ve kişisel yaşamlarında başarılı ve mutlu olmaları için gereken donanımı sağlayacak üniversite deneyimi, akademik zenginlikler ile birlikte öğrenci kulüpleri, sosyal sorumluluk projeleri, kişisel gelişim imkanları gibi birçok unsuru da barındırıyor.

Öğrenci için varlığını sürdüren kurumların olması gerektiği gibi öğrenciye yönelik çalışmalar gerçekleştirmesi öğrencilerin de beğenisini kazanmış.


SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ:

Sosyal Sorumluluk Projeleri Koordinasyon Birimi, Beykent Üniversitesi öğrencileri ile toplumsal sorunlara fayda sağlayacak projeler geliştirmek ve bunları sürdürülebilir bir sistem çerçevesinde uygulamak amacıyla hizmet ediyor.

Üstlenilen faaliyetler de bilime katkı sağlamanın yanı sıra ülkemizi ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan zenginleştirmeyi ve sürdürülebilir dünyaya hizmet etmeyi kendine misyon olarak görüyor. 

ULUSLARARASI ÖĞRENCİ BİRİMİ:

Öğrenci Dekanlığı, uluslararası öğrencilerin memnuniyetini evrenselleşme hedefinde en önemli parçalarından biri olarak görmekteler. Uluslararası öğrencilere özgün problemler, istekler ve görüşler bu birim aracılığı görüşülmekte ve projelendiriliyor. Bu vizyon için Kültürel Oryantasyon Programları, Uluslararası Öğrenci Kulübü, Speaking Club, Kültürel Geziler gibi faaliyetler yürütülüyor.

MEZUNLAR OFİSİ:

Mezunlar Ofisi, mezunların üniversite ile olan iletişiminin devamını sağlamak, mezunlar arasındaki birlik beraberliği arttırmak ve onların desteklerini alarak mevcut öğrencilerin gelişimine katkı sağlamak amacıyla kurulmuş.

Mezunlar Ofisi; Mezun Kariyer, Mezun Panelleri, Mezunlar Günü gibi projeleriyle hem okuyan öğrencileri iş hayatına hazırlama, hem de aynı okuldan mezun olmuş öğrencilerle buluşmalar ve paneller düzenleyerek iş hayatı ile ilgili muhtemel sorulara cevaplar arıyor.

Ülkenin en önemli yapıtaşı olan eğitimde ve onu temsil eden kurumlarda bu tür pozitif uygulamaların artması dileğiyle…


ENGELSİZ YAŞAM BİRİMİ:     

Eğitim, sosyal yaşam ve kültürel alanlarda etkin bir şekilde yer alabilmeleri için geliştirilen projeler ile engelli öğrencilerin Beykent Üniversitesi’nde eğitim öğretim hayatlarını uygun şartlarda sürdürebilmeleri ve üniversite olanaklarına etkin bir şekilde erişebilmeleri için çeşitli hizmetler oluşturulmuş. Bu sayede engelli öğrenciler onlarla yakından ilgilenen bir kurum ile çalışma fırsatı yakalıyor.

GÖRME ENGELLİ ÖĞRENCİLERE YÖNELİK HİZMETLER:

Üniversite kütüphanelerinde bulunan bilgisayarlara görme engelli öğrencilere özel uygulamalı bilgisayarlar Öğrenci Dekanlığı tarafından temin edilmiş. Ekran okuma ve doküman okuyucu sistem ile görme engelli öğrenciler, bilgisayar kullanımı ve internet erişimini kolaylıkla gerçekleştiriyor.

UZAKTAN ÖĞRETİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (BUZEM):

BUZEM bünyesinde açılan programlar, ulaşım sorunları yüzünden ön lisans, lisans ve yüksek lisans eğitimi alamayan engelli öğrenciler için eşit şartlarda derslere katılma imkânı sunmakta.

Kısacası öğrenci için varlığını sürdüren kurumların olması gerektiği gibi öğrenciye yönelik çalışmalar gerçekleştirmesi öğrencilerin de beğenisini kazanmış.

Ülkenin en önemli yapıtaşı olan eğitimde ve onu temsil eden kurumlarda bu tür pozitif uygulamaların artması dileğiyle…