Ayla ÖZDEMİR- Bundan 8 yıl önce yaşanan bir uçak kazası tüm Türkiye'yi ve bilim dünyasını yasa boğdu. Yolcu ve mürettebatından hayatta kalan kimsenin olmadığı kaza, aralarında dün­ya­ çapında çalışmalara imza atan 6 bi­lim in­sanımızın da bulunduğu 57 de­ğer­li vatandaşımızın ölü­mü­ne ne­den ol­du.



İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Isparta'ya 30 Kasım 2007'de saat 00:51'de toplam 50 yolcu ve 7 mürettebat ile İstanbul'dan kalkış yapan KK4203 sefer sayılı uçak, saat 01:36'da Süleyman Demirel Havalimanı'na inişe geçtiği sırada Isparta'ya 18 km mesafede Keçiborlu'da düştü. Kazadan kimsenin sağ kurtulamadığı açıklandı.

Isparta yakınlarında düşen Atlasjet uçağında ölen yolcular arasında Süleyman Demirel Üniversitesinin (SDÜ) davetlisi olarak, konferans vermek üzere gelen 6 nükleer fizikçimiz de vardı.

SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi’nce düzenlenecek "fizik" konulu bir konferansa katılmak üzere uçağa binen yolcular arasında Boğaziçi Üniversitesinden Prof. Dr. Engin Arık, Araştırma Görevlisi Özgen Berkol Doğan, Yüksek Lisans Öğrencisi Engin Abat ile Doğuş Üniversitesinden Prof. Dr. Şenel Fatma Boydağ, Doç. Dr. İskender Hikmet ve Araştırma Görevlisi Mustafa Fidan da bulunuyordu.

BİLİM DÜNYASI 6 IŞIĞINI KAYBETTİ

Boğaziçi Üniversitesi grubunun başında bulunan Prof. Dr. Engin Arık, "European Organization for Nuclear Research (CERN)"deki "Atlas Deneyi"nde çalışıyordu.Arık başkanlığındaki grup, aynı zamanda "Karanlık madde" arayan "CAST deneyi"nde de çalışıyordu.

Doğuş Üniversitesinin 3 öğretim üyesi ise Türk Hızlandırıcı Merkezinin Teknik Tasarımı ve Test Laboratuvarı Projesi'nin önde gelenlerindendi.

8 yıl önce fizik konferansı için yola çıkan ancak uçak kazasında yitirdiğimiz bilim insanlarımızı sevgi ve özlemle anıyoruz...