Ayla ÖZDEMİR- İnsanların hayatlarını kolaylaştıran pek çok şeyde matematiğin çok önemli bir yeri ve önemi bulunuyor. Diğer bilimler o olmadan bir adım dahi ilerleyemeyeceği Matematik, fen bilimlerinde, sosyal bilimlerde hatta sağlık bilimlerinde uygulanarak bu bilimlerin gelişmesine katkıda bulunuyor.

Matematiğin uygulanmadığı hiçbir teknik alan da yok. Tıp, sosyal, siyasal, ekonomi, işletme, yönetim gibi bilimler de matematiksel yöntemlere dayanmak zorundadır. Bu nedenle, matematik öğretimi bütün dünya ülkelerinde özel bir önem ve önceliğe sahip.

Çok sayıda öğrencinin korkulu rüyası olarak görülen Matematik dersi, eğlenceli şekilde anlatıldığında Matematiğe ilgi ve yeteneği daha az olan öğrencilerin dahi bu derse katılımı artacaktır. Çocukları zorlamadan, ezbere dayandırmadan anlatmak gerekiyor. Okullar öğrencilere matematik sevdirecek materyallerle donatıldığında ve öğretmenler bu derse olan ilgiyi arttırmayı başardıklarında bu gerçekleşecektir.

Matematik karşımıza sadece akademik alanda çıkmıyor. Hayatın her alanında matematik vardır. Bakın, ünlü isimler Matematiği nasıl anlatıyor:

"MATEMATİK BİLİMLERİN SULTANIDIR"


- "Matematiği kullanmayan bilimler, ele aldıkları konularda ancak dış yapıyı inceleyebilirler; çünkü matematikle dile getirdikleri, ancak birtakım bağıntılardır; bu bağıntılar ise özle ilgili unsurlar arasında değil, dış görünüşle ilgili noktalar arasında olabileceğinden, bir varlığın özünü, onun aslında ne olduğunu bize vermekten acizdirler. O halde matematik, tabiat bilimleri, tarih gibi kişiliğin içlerine nüfuz edip, onu derin bir sezgi ile kavrayabilen bir disiplinin önünde çok aşağı niteliktedirler." M. Kemal Atatürk

- "Bilim deyince, onda hakikat diye öne sürdüğü önermelerin pekin olmasını ister; pekinlik ise en mükemmel şekliyle matematikte bulunur. O halde bilim o disiplindir ki; önermeleri matematikle ifade edilir. O zaman matematiği kullanmayan disiplinler bilimin dışında kalacaklardır." M.Kemal Atatürk

- "Ben matematiğe hayatımı adadım, karşılığında bana hayatımı geri verdi." Cahit Arf

- "Evren matematik dilinde yazılmıştır ve insan olarak onda yazılan kelimeleri matematik olmaksızın anlamamız imkansızdır" Galileo

- "Matematik bilimlerin sultanıdır." Carl Friedrich Gauss

- "Matematiksel olarak gösterilemeyen hiçbir araştırma gerçek bilim sayılamaz." Leonardo da Vinci

- “Matematiğin hiçbir dalı yoktur ki, ne kadar soyut olursa olsun, bir gün gerçek dünyada uygulama alanı bulmasın.” Lobachevski

- "Hayat sadece iki şey için güzel;matematiği keşfetme ve öğretme" Simeon Poisson

- "Matematikle ifade edebiliyorsanız, bilginiz doyurucudur." Lord KELVIN

 MATEMATİĞİ SEVDİRECEK SERGİ İSTANBUL'DA


Matematiğin temel konuları, interaktif bir sergi olan 'Harika Matematik Sergisi'nde eğlenceli bir şekilde işlenecek. Sergiyle, çocukların; hayatın her alanında var olan Matematik ile etkin bir bağ kurmasını hedefleniyor.

20 farklı ünite ile çocukları eğlendirerek bilgilendiren, analitik düşünce ve derinlemesine sorgulama için teşvik eden, iletişim kurmaya cesaretlendiren ve çocukların deneyimlerini rahatlıkla paylaşabilecekleri sergi, Maslak Uniq İstanbul’da 3 ay boyunca ziyarete açık olacak.

Ortaokul Matematik Dersi Öğretim Programı’na uygun hazırlanmış ünite ve konu istasyonlarında çocuklar, bilgilerini pekiştirebilecek ve arkadaşları ile hoş vakit geçirebilecek. İsterlerse öğretmenleri de serginin bir parçası olarak, kendi sınıf ortamları ile bağ kurabilecek ek konulardan bahsedebilecek. Sergide yer alan tırmanma duvarı ve trambolin ise çocuklara vücutlarındaki matematiği keşfetme olanağı sunuyor.

ESKİŞEHİR'DE ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ MENTAL ARİTMETİK KURSU


Uzakdoğu’da başlayarak tüm dünyaya hızla yayılan, çocukların zihinsel kapasitesini artırarak sıra dışı matematik becerileri kazanmasını sağlayan mental aritmetik eğitimi Odunpazarı Belediyesi’ne bağlı Emek Gençlik Merkezi’nde ücretsiz olarak verilmeye başladı. Kağıt, kalem, bilgisayar ya da hesap makinesi gibi bir desteğe ihtiyaç duyulmadan kişinin beynini kullanarak kısa yolla çok basamaklı sayılarla dahi işlem yapabilmeyi sağlayan Mental Aritmetik eğitimi 7 – 14 yaş arasında öğrencileri kapsıyor.