Ali Ekber ERTÜRK/ANKARA

Daha önce kadınları “Dişi hayvan” olarak tanımlayıp “Dişi hayvanlara özgürlük verdiğimizde, kendilerini erkeklerle bir tutacaklar. Çalışmaya başladıklarında, ailelerine ayıracak vakit bulamayacaklar” ifadeleri yer alan kitap dağıtan Esenler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden sonra bir skandal kitap da Güngören İlçe Milli Eğitim’den geldi.


‘’KİMSEYE GÖSTERMEYİN’’


Güngören İlçe Milli Eğitim ilköğretim öğrencilerine, “7/24 İlm-i Hal” adlı kitap dağıttı. “Hanefi mezhebine göre hazırlanmıştır” notu düşülen kitapta, ‘’Bir kadının diğer kadınların yanında olsa da, yüzme, güneşlenme, kişisel bakım gibi sebeplerle dahi vücudunun göbek ile diz arasında kalan kısmını açmasının, haram olduğu’’ yazıldı. Kitapta, kadınların mecbur kalmadıkça diz ile göbek arasındaki kısmı kimseye göstermemesi de isteniyor. Skandal kitabın baskı parasını, AKP’li Güngören Belediyesi verdi.

“KADIN ÖRTÜNSÜN’’


Kitapta “Bu eser, öğrenilmesi farz-ı ayn olan temel dini bilgileri sunan, Hanefi mezhebine göre hazırlanmış bir ‘günlük hayat kılavuzu’dur. 15 yaş ve üzeri gençler ve yetişkinler için hazırlanmıştır” deniliyor. Kitapta yer alan bazı ifadeler şöyle:

Eşlerin birbirlerinin yanında örtünme mecburiyetleri yoktur. Kadınlar mahremi olmayan erkeklerin yanında örtünmelidir. Buradaki örtünme sınırları namazdaki setr-i avret sınırları ile aynıdır. Bir erkeğin, karısı dışındaki herkesin yanında kadın olsun erkek olsun, asgari olarak namazdaki setr-i avret sınırları dahilinde örtülü olması gereklidir.


GÖBEK İLE DİZ ARASI:


Kadının diğer kadınların yanında yüzme, güneşlenme, kişisel bakım vb. sebeplerle vücudunun göbek ile diz arasında kalan kısmını açması haramdır. Bu sınırlar arasında kalan bir yer, ancak doktor muayenesi gibi zaruret hallerinde bir başkasına gösterilebilir. Bu da hiçbir şekilde gerekli olan kısım ve sürenin ötesine geçmemelidir.

BELEDİYE NE DİYOR?


SÖZCÜ’nün sorularını cevaplayan AKP’li Güngören Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Süheyla Sülez ‘’O kitabı biz değil Milli Eğitim dağıttı. Biz sadece parasını verdik” dedi. İlçe Milli Eğitim’le kültür hizmetleri konusunda protokol yaptıklarını dile getiren Sülez, “Bu çerçevede biz, Milli Eğitim’in taleplerini yerine getiriyoruz. Onlar bize ‘şu şu kitap alınacak’ diyor, biz de parasını veriyoruz. Bu şekilde yüzlerce kitap alıp dağıttık. Bu kitabı da bizden istediler, nparasını ödedik. Kitabın içeriğini muhatabı da bu nedenle İlçe Milli Müdürlüğü’dür” dedi.