Ayla ÖZDEMİR

Ünlü fizikçi Albert Einstein, matematikçi John Nash gibi dünyanın en tanınmış bilim insanları ile birlikte 20 kişilik “Büyük Fikirler” listesine adını yazdırmasından dolayı “Dünyanın En Zeki Kadını” olarak anılan, NASA'daki gururumuz Prof. Dr.  Feryal Özel, Türkiye'ye geldi.

[caption id="attachment_1013105" align="alignnone" width="670"] Prof. Dr. Özel, "Ben nasıl bir Türk kızı olarak güzel bir okula gidip okuduysam, ilgi duyduğum alanda beni ittilerse ben de bunu Atatürk'e borçluyum" Dedi. Foto: Gizem Özlen/SÖZCÜ[/caption]

Üsküdar Amerikan Lisesi mezunu Prof. Dr. Feryal Özel, NASA’nın başarılı Astrofizikçisi ve şu an Arizona Üniversitesi Fizik bölümünde profesör olarak çalışıyor.

Bir dizi programa katılmak üzere Türkiye'ye gelen Prof. Dr. Feryal Özel, Üsküdar SEV Ortaokulu’nun da konuğu oldu. Okulun 7. ve 8. sınıf öğrencileriyle yaptığı sohbette nötron yıldızları ve karadelikler hakkında çok çarpıcı ve ilginç bilgiler paylaştı.

Özel,  mezun olduğu Üsküdar Amerikan Lisesi'nden de övgüyle bahsederek şunları söyledi:

"KIZLAR NE İSTİYORLARSA ONU YAPAR"


" Üsküdar Amerikan'ın benim hayatımda çok önemli bir rolü oldu. Hem öğretmenlerime hem o dönem arkadaşlarıma çok şey borçluyum çünkü hem çok iyi bir eğitim aldım hem de önüme çıkan engelleri aşabilmek konusunda da çok güzel bir destek aldım. O zamanlar Amerikan Kız Lisesi'ydi fakat bize hiçbir zaman kızlar şunu yapmaz, bunu yapar demediler. Kızlar ne istiyorlarsa onu yapar, dediler. Bu yüzden ben çok şanslıydım. İlkokul 3. sınıfta bilim ansiklopedileri okuyordum ve okulumun da desteğiyle bugün olduğum yerdeyim.

[caption id="attachment_1013104" align="alignnone" width="670"] Prof. Dr. Feryal Özel, "Ben nasıl bir Türk kızı olarak güzel bir okula gidip okuduysam, ilgi duyduğum alanda beni ittilerse ben de bunu Atatürk'e borçluyum.[/caption]

"NEYE İLGİ DUYUYORSANIZ ONU YAPIN VE YILMAYIN"


Muhteşem sunumu ve inanılmaz ışığı ile genç beyinlerde bir aydınlanma yaratan Özel, büyük ilgi ve merak uyandıran konuşmasında öğrencilere önemli tavsiyelerde de bulundu.  "Derse zorunlu olduğunuz için değil öğrenmek için gidin" diyen Özel, neye ilgi duyuyorsanız onu yapın, yapmak istediğiniz meslekle ilgili önünüze bir çok engel çıkacaktır ama "YILMAYIN" dedi.

 Prof. Dr.  Feryal Özel, Prof. Dr. Aziz Sancar'ın Nobel ödülünü kazanması ve ödülünün madalya ve sertifikasını, Anıtkabir'de sergilenmek üzere Genelkurmay Başkanı'na takdim etmesi ile ilgili de Sözcü Eğitim'e şunları söyledi:

"TÜRKİYE'DE DEMOKRATİK VE LAİK SİSTEM ÖN PLANA ÇIKARILMALI"

" Hepimize örnek olacak bir ödül. Daha önce Nobelimiz var ama bilime verdiğimiz önem yeni yeni artıyor. O yüzden önümüzde böyle bir örnek olması çok önemli. Umarım yeni yetişen nesillerde de onun gibi bir çok insanın çıkmasına neden olur. Bence şu anda Türkiye'de demokratik ve laik sistemi ön plana çıkarmak o kadar önemli ki... Bu açıdan da Aziz Sancar'ın ödülünü Anıtkabir'de sergilenmek üzere teslim etmesi çok güzel bir jest...Nereden geldiğimizi, bu koşulların bize nasıl sağlandığını hatırlamamız açısından da önemli. Ben nasıl bir Türk kızı olarak güzel bir okula gidip okuduysam, ilgi duyduğum alanda beni ittilerse ben de bunu Atatürk'e borçluyum. İleri gitmek, bu tür demokratik ilkelere, özgür düşünceye dayanıyor. Özgür düşünce olmadan bilim olmaz. Dolayısıyla bunları bize sağlayan Atatürk'e bizler çok şey borçluyuz. Bu ödül bize hep hatırlatsın..."