Bilkent Üniversitesi Tarih Bölümü’nün kurucusu, Hocaların Hocası Prof. Dr. Halil İnalcık’a Avrasya Akademisi tarafından, öğretmenler gününde, anlamlı bir törenle “Avrasya Efsanesi” ödülü takdim edildi.

Ödülü almak üzere sahneye çıkan  Prof. Dr. Halil İnalcık; 100 yaşını geçtiği için, zamanı temsil eden bu ödülün kendisi için anlamlı olduğunu, 2. Yüzyılda bu hediyeden yine almak dileğinde olduğunu belitti.

Bilkent Üniversitesi Mithat Çoruh Amfisinde gerçekleşen törene Azerbeycan büyükelçisi, Hazar Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı ve Avrasya Akademisi Kurucusu, Bilkent Üniversitesi Rektörü, Rektör Yardımcıları, Bölüm Başkanları ve çok sayıda konuk katıldı.

Törende konuşma yapan Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar; “Kurucumuz İhsan Doğramacı hem tarihe hem de Azerbeycan’a çok önem verirdi. Bugün bu iki önemli şeyin birleştiği bir törendeyiz. Eminim İhsan Doğramacı hocamızda aramızda olsaydı bugün çok mutlu olacaktı” dedi

“Biyografisine Sığmayan Bir Bilim Adamı” başlıklı bir sunu ile  Prof. Dr. Halil İnalcık’ın uzun özgeçmişinin sunulmasının ardından Hazar Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı ve Avrasya Akademisi Kurucusu Prof. Dr. Hamlet İsahanlı konuşma yaptı.

"BU ÖDÜL BİLİM SANAT VE ZAMANI TEMSİL EDİYOR"


Konuşmasında; Törende Avrasya Akademisi’nin Kurucusu ünvanıyla bulunduğunu, yeni kurulan bu akademinin amacının Türk Dünyası ve Avrasya’nın bilim ve sanat konularına yönelik çalışmalar yapmak olduğunu belirtti. Osmanlı tarihinin incelenmesinde Halil İnalcık Hoca’nın çalışmalarının ne kadar önemli olduğunu anlatan İsahanlı, bu nedenle kendisini beş kurucu üyeden biri olarak seçtiklerini ve kendisine takdim edilen Avrasya Efsanesi ödülünün bilim sanat ve zamanı temsil ettiğini belirtti.