Milli Eğitim Bakanlığı'nca, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında, 8. sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen merkezi ortak sınavların ikinci oturumu başladı.

Puanları liselere geçişte kullanılacak TEOG'un ikinci oturumu Fen ve Teknoloji sınavı ile başladı. Öğrenciler ardından İnkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil dersleri sınavlarına girecek.

TEOG'da dün Türkçe, Matematik ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sınavları yapılmıştı.

YAKLAŞIK 200 BİN ÖĞRETMEN GÖREVLENDİRİLDİ

Tüm merkezlerde eş zamanlı gerçekleştirilecek olan sınavın teneffüs araları 20 dakika olacak. Yurt içi ve yurt dışındaki merkezlerde her iki gün yapılacak oturum için 09.00, 10.10 ve 11.20′de başlayacak.

Öğrenciler, 25 Kasım Çarşamba günü yapılacak birinci oturumda, Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi, 26 Kasım Perşembe günkü ikinci oturumda ise fen ve teknoloji, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil derslerinden sınava girecek.

Sınavda her ders için dört seçenekli çoktan seçmeli testlerden oluşan 20 soruluk A, B, C, D kitapçık türleri kullanılacak. Öğrenciler, olağanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında belirlenen sınıflarda sınava alınacak.

ÖZEL GEREKSİNİMİNİ BELGELEYENLER VE MAZERETLİLER

Sınavdan önce özel gereksinimlerini belgelendiren ve bilgileri süresi içinde modüle işlenen 1 öğrenci hastanede, 152 öğrenci evde, 9 bin 317 öğrenci tek kişilik sınıfta sınava alınacak.

Ortak sınavlara, 172 görme engelli ve 400 az gören ile bin 125 işitme, 5 bin 690 zihinsel ve bin 141 ortopedik engellinin yanı sıra 215 süreğen hastalığı bulunan öğrenci katılacak.

Bunların dışında herhangi nedenden mazereti oluşan öğrencilerle ilgili tedbirler valiliklerce alınacak, durumlar tutanakla tespit edilip bakanlığa bildirilecek. Az gören öğrenciler ve görme engelli öğrenciler için var olan sorular, içerik ve biçim açısından düzenlendi.

Bu yıl ilk kez Ermeni okullarında eğitim gören 218 öğrenciye, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığınca onaylanan müfredat ve kazanımlar kapsamında kendi din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden sınav yapılacak. 42 öğrenci de Musevilere yönelik ayrı bir müfredat içinde din kültürü ve ahlak bilgisi sorularından sınava girecek. 572 öğrenci ise din kültürü ve ahlak bilgisi testinden muaf tutulacak.

TOPUKLU AYAKKABI VE CEP TELEFONU YASAK


Bakanlığın illere gönderdiği genelgeye göre, salon görevlileri, sınav salonlarında gazete, kitap okumayacak, öğrencilerin dikkatini dağıtacak şekilde ve gerekmedikçe konuşmayacak. Sınav süresince topuklu ayakkabı giyilmeyecek ve cep telefonu gibi cihazlarla sınav salonuna gelinmeyecek.