Yükseköğretim Kurulu (YÖK),  “Yükseköğretim Mezun Doğrulama ve Sorgulama Sistemi”nin erişime açıldığını duyurdu. Sistem ile artık işyerleri bir öğrenim programından mezun olan ve diploma almaya hak kazanan kişileri işe almadan önce diplomalarının sahte olup olmadığını anlayabilecek. E- devlet üzerinden giriş yapılacak olan bu sistemi mezun olan öğrenciler de kullanabilecek.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan YÖK Başkanı Yekta Saraç, mezunları gereksiz işlem ve masraflardan korumak ve sahte diploma olaylarını önlemek için “Yükseköğretim Mezun Doğrulama ve Sorgulama Sistemi” oluşturulduğunu açıkladı. Saraç, yaptığı açıklamada, yükseköğretimdeki öğrenci sayısının 6 milyonun üzerine çıktığını belirterek, sistemin büyümesinin özellikle güvenlikle ilgili açıkları ön plana çıkardığına dikkat çekti.

"6 MİLYON 200 BİN KİŞİNİN BİLGİLERİ SİSTEME GİRİLDİ"

Basında da sahte diploma konularında sıkça haberler yer aldığını anımsatan Saraç, şu ifadeleri kullandı:

“Bir taraftan da iş başvurusu yapan mezunlarımız birden fazla mezuniyet belgesine ihtiyaç duymakta ve bu işlemler için birçok evrak ücreti ödemektedirler. Ayrıca üniversitelerimizin ilgili idari birimleri de konuya ilişkin gereksiz iş yüküne muhatap olmaktadır. Bu sorunları adreslemek, mezunlarımızı gereksiz işlem ve masraflardan korumak ve sahte diploma hadiselerini önlemek için kurulumuz bünyesinde ‘Yükseköğretim Mezun Doğrulama ve Sorgulama Sistemi’ oluşturulmuştur. Bu sistem yükseköğretim kurumlarından mezun olan öğrencilere ait mezuniyet verilerin toplandığı bir veri tabanıdır. Bu veri tabanında an itibariyle son 5 yıla ait yaklaşık 3 milyon 840 bin kayıt yer almakta ve son 5 yılın mezunlarının yüzde 99’dan fazlası sisteme kaydedilmiş durumdadır. 2010 yılı öncesi girilenleri de eklediğimizde hali hazırda yaklaşık 6 milyon 200 bin kişinin bilgileri sisteme girilmiş bulunmaktadır. Geriye doğru tüm mezunların sisteme kaydedilmesi işlemleri hızla devam etmektedir. Üniversiteler bu hususta yoğun bir şekilde çalışmaktadır. Kısa süre içinde tüm mezunları sisteme entegre etmeyi planlamaktayız. Bu sistem sayesinde Yükseköğretim Kurumlarından mezun olan öğrencilerimiz, mezuniyet bilgilerine e-devlet kapısı üzerinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı altındaki bölümde yer alan ‘Yükseköğretim Mezun Belge Sorgulama ve Doğrulama’ seçeneği ile artık erişebileceklerdir. Ayrıca mezunların başvurduğu kurumlar da aynı veriye gerektiğinde erişerek ellerindeki diploma örneğinin gerçekliğini teyit etmiş olacaklardır. Bilindiği üzere bu sene bütün devlet üniversitelerinde elektronik kayda (e-kayıt) geçtik. Böylece 300 bini aşan sayıda öğrenci ve ailesi ilk kez kayıt işlemlerini daha hızlı ve daha ekonomik bir şekilde gerçekleştirdi.”