SÖZCÜ/ANKARA

Tüketici Hakları Derneği, ocak ayı itibariyle bir yıllık enflasyonun vatandaşa faturasını açıkladı. Gıda fiyatlarındaki artışın nedeniyle 62 gıda maddesinde karşısında vatandaşın satın alma gücünün düştüğü kaydedildi. Zengin biyo çeşitliliğe sahip olmasına karşın, dünyada gıda fiyatları düşerken Türkiye’de yükseldi.

Açıklamada ''Türkiye’de gıda, artık, altın değerindedir. Gıda maddeleri dışında tüketicilerin satın almak ve kullanmak zorunda olduğu 18 temel mal ve hizmette de satın alma güçleri düşmüştür. Son bir yılda, 62 gıda maddesi dahil olmak üzere, 80 çeşit temel mal ve hizmetteki fiyat artışları, çalışan memurlar ile emekli memur, emekli öğretmen ve emekli işçilerin 2015 yılının birinci altı aylık dönemdeki maaş artışlarının çok üzerinde gerçekleşmiştir. Böylece, 62 gıda maddesi ile birlikte, tüketicilerin satın almak ve kullanmak zorunda olduğu 18 temel ve mal ve hizmet dahil olmak üzere, 80 temel mal ve hizmette satın alma güçleri düştü ve yoksullaştı'' denildi ve şu görüşler savunuldu:.

-Ocak 2014 sonu ile Ocak 2015 sonu arasındaki dönemde, 26 gıda maddesinin fiyatı yüzde on ile yüzde onbeş oranları arasında artmıştır. Dokuz çeşit gıda maddesinin fiyat artış oranı ise yüzde onbeş ile yüzde yirmi arasında olmuştur. Onbeş gıda maddesinin fiyatı yüzde yirmi ile yüzde otuz arasında artmıştır. Sekiz gıda maddesinin fiyatı yüzde otuz ile yüzde yüz oranları arasında artmış, bir gıda maddesinin fiyatı ise yüzde yüzün üzerinde artmıştır. Onsekiz temel mal ve hizmette fiyat artış oranı ise, yüzde 9.2 ile yüzde 28.3 arasında gerçekleşmiştir.

-Ocak 2015’de çalışan asgari ücretlinin maaşı yüzde 12.18 oranında artmış, emekli işçinin maaşı ise yüzde 8.16 oranında artmıştır. Tüm çalışan memurlar ile emekli memurlar ve emekli öğretmenlerin maaşları ise yüzde 3 oranında artmıştır.Kullanılabilir gelir istatistiklerini dikkate aldığımızda; TÜİK rakamına göre, Türkiye’de 14 milyon dolayında kişi açlık sınırında yaşamaktadır.

Asgari ücretle çalışan işçi, emekli  işçi, emekli memur ve emekli öğretmenin net maaşları  ile 2014 Yılı Ocak Ayı ve 2015 Yılı Ocak Ayında alabilecekleri gıda miktarlarının karşılaştırılması  (kg, adet)