Erdoğan SÜZER

Hükümet memura 12-15 milyar lira arasında zam vermeyi planlıyor. Görüşmeler 25 milyar liralık farkın kapatılması için yapılacak çetin pazarlıklara sahne olacak

Önceki toplu sözleşmede aldığı zam enflasyonun altında kalan Memur-Sen, önümüzdeki hafta başında kurulacak toplu sözleşme masasında hükümetten 2016 yılının ilk ve ikinci 6 ayı için yüzde 6+6 yüzdelik zam, ayrıca her ay ödenmek üzere net 150 lira seyyanen zam istediğini açıkladı. Bu iki zamma ilave olarak ayrıca büyüme oranının yarısı kadar da refah payı talep etti. Refah payının yüzde 1.5 civarında olması bekleniyor.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, memur maaşlarına yapılacak her 1 puanlık artışın bütçeye 1.5 milyar lira ek maliyet getirdiğini açıklamıştı. Buna göre, yüzdelik zam ile refah payı talebi kümülatif yüzde 18,14’e karşılık geliyor. Dolayısıyla bu talebin mali boyutu 27 milyar 210 milyon lira olacak.

SEYYANEN ZAM 12 MİLYAR TL

Memur 2014 yılında 175 lira brüt, 123 lira net seyyanen zamla yetinmişti. 2016 için oransal zammın yanı sıra istenen net 150 lira seyyanen zammın devlete maliyeti 200 lira civarında olacak. Buna göre 2 milyon 926 bin memur ile 1 milyon 968 bin memur emeklisinin her birine brüt 200 lira ödendiğinde yaklaşık 12 milyar lira da buradan maliyet gelecek. Böylece toplam zam talebi 39 milyar liranın üzerine çıkarak yaklaşık 40 milyar lirayı bulacak.
Hükümet ise pazarlık masasına yüzde 3 artı 3’lük teklifle oturup, en fazla yüzde 4 artı 4’lük teklife kadar çıkma hesapları yapıyor. Yüzde 4 artı 4’lük teklifin yanı sıra seyyanen verilecek küçük miktarlı zamlarla toplam 15 milyar liralık bütçeye kadar çıkabileceği umut ediliyor. Ancak Hükümet, geçen yıl Meclis’te kabul edilen 2016 yılı bütçesine, personel maaşları ve sosyal güvenlik primi için 151 milyar 166 milyon lira ödenek koydu. Bu tutar, 2015 ödeneğinden sadece 11 milyar 672 milyon lira fazla. Üstelik, yüzde 4+4’ten daha fazla zamma imkan vermeyen bu kaynağın verilmesi halinde, memur ve memur emeklilerine bütçeden aktarılan pay yüzde 29.5’ten yüzde 29.8’e yükselmiş olacak.

MASADA OLMAZSA, HAKEM

Memur-Sen’in 40 milyar liralık zam talebiyle Hükümet’in memur maaş artışları için ayırdığı 12 milyar ila en fazla 15 milyar liralık bütçe, yaklaşık 25 milyar liralık çetin bir pazarlığı işaret ediyor. Memur-Sen’in, makul marjlar dışında taleplerinde çok fazla geri adım atmayacağı, hükümetin de kamu işçisi ve asgari ücrete yaptığı zamları dikkate alarak bu sefer çok fazla katı davranamayacağı düşünülüyor. 25 milyar liralık fark masada kapatılmazsa iş, hükümetin ağırlıkta olduğu hakem kuruluna düşecek.

Memura yüzde 10+10 enflasyon farkı verilsin


Ağustos ayında yapılması planlanan ve milyonlarca memurun mali, sosyal ve özlük haklarının belirleneceği toplu sözleşme görüşmeleri öncesi memurlar taleplerini açıkladı. Bağımsız Sağlık-Sen memurlara yüzde 10+10+enflasyon zammı yapılmasını, bayramlarda ikramiye ve ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmasını istedi. Bağımsız Sağlık-Sen Başkanı Mehmet Bayraktar, sözleşmede sendikalara büyük görevler düştüğünü söyledi. Bayraktar, “Sendikalar ikilikleri bir kenara bırakarak memurların taleplerini masada hükümete kabul ettirebilmek için güçbirliği yapmalı. Yoksa memurların şimdiden önümüzdeki iki yılı daha kayıp olarak geçirmesi işten bile değildir” dedi.