sozcu.com.tr / EKONOMİ SERVİSİ

Dün açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin konuşmaları ve bugün açıklanacak ABD verileri beklentisiyle dolar 3 lira sınırına dayandı.

A1 Capital Direktörü Belgin Maviş, dün yaşanan gelişmeler ve ABD’den bugün gelecek tarım dışı istihdam verilerinin gerginliğiyle doların 3 lira sınırına geldiğini belirterek, “Dolardaki artışın görünmeyen etkisiyse, dün Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin soru cevap kısmında verdiği mesajlar oldu. Draghi doların değer kazanmasını, euronun değer kaybetmesini hedefliyordu ki bunu da başardı. Ardından tarım dışı istihdam verisi beklentisiyle biz bir anda 2.99 sınırında bulduk dolar kurunu” diye konuştu.

Gözler ABD verilerinde

Gözler ABD verilerinde


Bugün 15:30’da açıklanacak tarım dışı istihdam verisinde kimilerine göre beklentinin 215 bin, kimilerine göre de 218 bin olduğunu kaydeden Maviş, “Bu seviyenin üzerinde bir istihdam rakamına ulaşması, Fed’in bu ay faiz artırma ihtimaline piyasanın inanmasıyla birlikte, dolar 3 TL psikolojik direnç noktasını test edebilir. 3 lira seviyesini görme ihtimalimiz var. Eğer bu noktada kalıcı olursa sıkıntı olur. Daha sonraki direnç noktası 3.020. Bu seviyede kalıcı olması zor. Doların destek noktaları ise 2.9720 ilk destek. Daha sonraki destek noktaları ise 2.9450 ve 2.9430” dedi.

1 KASIM'DA 3 TL'NİN ÜZERİNDE TABAN YAPMIŞ DOLAR...

Alan Menkul Değerler Genel Müdürü Yardımcısı Yeliz Karabulut da doların 2.95’in üzerinde tutunmasıyla birlikte yakın zamanda 3 ve 3.05 hareketini görebileceğini söyledi. Merkez Bankası’ndan bir müdahale beklemediğini söyleyen Karabulut, “Dün 2008 yılından beri en kötü ağustos enflasyon rakamı açıklandı. Bu da tabii ki enflasyon bazında morallerin bozulmasına neden oldu. Ayrıca iç siyasi gelişmeler ve iç güvenlik meseleleri TL’nin önümüzdeki günlerde de zayıf kalmasına işaret etmekte. Diğer taraftan ABD datalarının olumlu gelmesi de doların yükselmesinde önemli neden. Tüm bunlarla birlikte dolar 1 Kasım’a kadar 3 liranın üzerinde taban yapmış bir dolar bekliyorum” diye konuştu.