Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) şartnameyi sadece mevcut 3 operatörün gireceği şekilde hazırlaması ve ihalede rekabet edilmemesinin devletin çok önemli maddi kaybına neden olduğu belirtiliyor. İşte bu gerekçelerle ihalenin yürütmesinin durdurulması için harekete geçildi.

9 MİLYAR TL KAYBEDİLDİ

3 firma 13 yıllık tahsis karşılığında 3.96 milyar (yaklaşık 13 milyar) ödeyecek. İhalede birçok pakette ‘rekabet’ olmadı. Bu nedenle belirlenen bedel üzerinden Turkcell, Avea ve Vodafone paketleri aldı. Yarışın olduğu paketler baz alındığında yapılan hesaplamaya göre tüm paketlerde rekabet olsaydı devletin kasasına en az 9 milyar TL daha girecekti.

‘REKABET OLUŞMADI’ KRİTERİ

İdare mahkemesine yapılacak başvuruda, BTK’nın belirlediği şartnamenin rekabete açık olmadığına vurgu yapılacak. Özellikle 3 operatörün korunduğu hatta 1 firmanın lehine şartlar olduğuna dikkat çekilecek. 3 firma dışında da başka şirketlerin girmesi halinde 20 milyar TL daha devletin kazancı olacaktı. Bu gerekçeleri dikkate alan idare mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararı verebileceğine dikkat çekiliyor.

‘Açıklama yapma’ uyarısı

İhale sırasında komisyon Başkanı Deniz Yanık, B1 paketinin ihalesinde “Avea’dan başka teklif veren bulunmamaktadır” demesi üzerine Turkcell temsilcisi söz alarak “Başkan şartname gereği teklif vermemiz mümkün olmadığı için teklif veremedik” dedi. Başkan, Turkcell temsilcisini “Katılımcıların şartnamede açık olan hususlarda açıklama yapmamalarını istiyorum” diye uyardı.

26 Ağustos’ta gerçekleştirilen ve devletin kasasına yaklaşık 4 milyar Euro’nun girdiği ihalede başkanlığı Deniz Yanık (ortada) yapmıştı.