ERDOĞAN SÜZER/ANKARA

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) eski Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Alkan, 4,5G ihalesinin çok erken yapıldığını, bu nedenle ciddi bilgi güvenliği riski doğduğunu söyledi.

BTK eski Başkan Yardımcısı ve Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Alkan, 4,5G altyapısının kurulumu için GSM operatörlerinin en az 10 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını bildirdi.

Bu yatırımlar içinde özellikle yazılım ve donanım teknolojisinin kritik önem taşıdığına dikkat çeken Alkan, sistemde yüzde 45’lere varması gereken yerli teknoloji payının, ihale için çok acele edilmesi nedeniyle imkansız hale geldiğini söyledi. Alkan, Argela-Netaş-Aselsan’ın yerli 4G baz istasyonu beklenmeden ihale yapıldığı için 4,5G altyapı pastasını yabancı teknoloji şirketlerinin paylaşacağını belirtti.

2020’LERİN PROJESİ

Prof. Alkan, mevcut kullanılan 3-3,5G’nin ihtiyaçları zaten karşıladığına işaret ederken, “Henüz standartları bile olmayan 2020 hatta 2024 yıllarına kadar planlanmış bir teknolojiye erkenden geçmenin yararı yok, zararı var. 1-2 yıl beklenebilse yerli çözümler mümkündü. Ama yerli hassasiyeti gösterilmediği gibi, ihtiyaç ve aciliyeti olmayan bir ihale yapıldı. Şimdi 10 milyar dolarlık altyapıda ne yazık ki yerli hiçbir teknoloji kullanılamayacak” dedi.

 ÇOK CİDDİ GÜVENLİK SORUNU VAR

Prof. Alkan, sistem için gereken yazılım ve donanım teknolojisinin yabancı şirketlerden alınması halinde ciddi bilgi güvenliği riskinin oluşacağını söyledi. Alkan, “Mevcut durumda da bilgi güvenliğinden bahsedemiyoruz. Ancak yeni teknolojide bilgi paylaşımı tamamen internet üzerinden olacak. İçerisinde hangi yazılımlar ve arka planda ne tür uygulamalar çalışıyor bilmiyoruz? Çünkü bize ait değil. Altyapı sağlayıcılar yerli değilse bu sorun kaçınılmaz. Hangi firma olursa olsun Huwai, sisco, olmuş, hepsinin güvenlik donanım ve yazılım sizin değilse güvenlik sorunu vardır” dedi. Alkan, güvenlik sorununu ise şu sözlerle özetledi:

“Haberleşme iletişim sadece sesin taşınması olayı değil. Sesten daha çok data transferi var. Tamamen internet altyapısı olarak kullanılıyor. Yazılım ve donanım yerli değilse bütün internet altyapısı zafiyet doğuruyor. Her türlü haberleşme, bilgi paylaşımı, belge paylaşımı riskli olacak. Çünkü çözümlerin yüzde 97’si yabancı güvenlik çözümleri. Riski azaltmak istiyorsak bu güvenlik ürünlerini mutlaka yerlileştirmek zorundayız. Bunun için de acele etmemek gerekiyordu.”