Foto: Reuters


Fed'in faiz artırımını ertelemesi ve küresel hisse senedi piyasalarında yaşanan çalkantının ardından şimdi de ABD’nin gerileme dönemine gireceği beklentileri arttı.

Bloomberg’in haberine göre, 2-7 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen ankete katılan ekonomistler,  dünyanın en büyük ekonomisinin önümüzdeki 12 ayda resesyona girme olasılığının yüzde 15’e yükseldiğini belirtti. Ekonomistlerin tahminlerinin medyanı üst üste 13 aydır yüzde 10’da sabitti.

Çin ile ilgili endişeler ve bu durumun diğer ekonomilere yayılma potansiyeli, ekonomistlerin 3. çeyrek dönem büyüme tahminlerini Temmuz’daki yüzde 3 seviyesinden yüzde 2’ye düşürmesine neden oldu. Çin, Fed yetkililerini de endişeye düşürdü. Yetkililer, Çin’in ekonomik büyüme ve enflasyon görünümüne bir risk teşkil ettiğini belirterek geçtiğimiz faiz artırımına gitmekten kaçındı.

Fed’in 16-17 Eylül toplantı tutanaklarında, “ABD ekonomisine ilişkin veriler genel olarak beklentileri karşılasa da yurtiçi finansal koşullar küresel ekonomik büyüme ile ilgili Çin merkezli endişelerle ılımlı bir şekilde daralma gösterdi. Çin’e ilişkin kaygılar, finansal piyasa volatilitesini artırdı ve risk duyarlılığında kötüleşmeyi teşvik etti” ifadeleri kullanılmıştı.