ERDOĞAN SÜZER ANKARA-SÖZCÜ

Savunma Sanayi eski Müsteşar Yardımcısı Orhan Öğe, 4,5G için gereken altyapı yatırımlarının yüzde 50’sine kadarlık kısmının yerli teknolojiyle karşılanabileceğini söyledi. Öğe, 2017 yılından itibaren ise 4,5G’nin tüm yatırım ihtiyacının Aselsan’ın da içinde olduğu yerli projeyle üretilir hale geleceğini bildirdi.

YERLİ PAYINI HEMEN KARŞILARIZ

Orhan Öğe, uzun süredir Aselsan, Netaş ve Argela firmalarının ortaklaşa yürüttüğü ULAK projesi’nin 4,5G yatırımlarına hazır olduğunu söyledi. Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın desteğiyle yürütülen ve 4,5G’nin ihtiyaç duyacağı yerli baz istasyonlarını üretmeyi hedefleyen projenin test aşamalarında başarılı sonuçlar alındığını belirten Öğe, “4G’de yerli payı birinci, ikinci ve üçüncü yıllarda sırasıyla yüzde 3, yüzde 8 ve yüzde 15 olacaktı. İhale iptal edildi, 4,5G’ye geçilince yerli payı sırasıyla yüzde 30, yüzde 40 ve yüzde 45’e çıkarıldı. Bugün itibariyle çok rahat bir şekilde yüzde 30 ve üzeri yerli şartını karşılayabilecek durumdayız” dedi.

4G’Yİ DEĞİL, 4,5G’Yİ HEDEFLEDİK

Orhan Öğe, 4,5G altyapı yatırımları için söz konusu yerli oran şartının, Aselsan’ın yürüttüğü çalışmanın sonuçları görüldükten sonra belirlendiğine dikkat çekerken, en başından beri yerli baz istasyonu projesini 4G’yi değil, doğrudan 4,5G’yi hedefleyerek geliştirdiklerini söyledi. GSM operatörlerinin ihtiyaç duydukları baz istasyonlarını bildirmeleri halinde Aselsan’ın istenildiği kadar baz istasyonunu hemen üretip teslim edebileceğini belirten Öğe, ilk yıl yüzde 30’la başlayan yerli oranlarının alt limit olduğunu, ürettikleri baz istasyonlarında bu oranı şimdiden yüzde 50’ye kadar çıkarabildiklerini kaydetti. Öğe, şu bilgileri verdi:

5 MİLYAR DOLARIN 4 MİLYAR DOLARI YERLİ OLUR

“4,5G’nin lisans süresi olan 30 yıl boyunca öngörülen yatırım asgari 30 milyar dolar. Operatörler ilk yıllarda çok daha fazla yatırım yapıyorlar. Özellikle şehir alanlarını kapsamada çok daha fazla baz istasyonları kullanacaklar. Bizim için önemli olan birinci ve ikinci yıldır. İlk yıl yaklaşık 5 milyar dolarlık yatırım bekliyoruz. Baz istasyonunun yüzde 30’u ileri teknoloji gerektiriyor. Geri kalan yüzde 70 maliyet pasif altyapı dediğimiz alandan oluşur. Buna göre 5 milyar doların 3,5 milyar dolarını zaten yerli yapabiliyoruz. Geri kalan 1,5 milyar doları teknoloji yatırımı olacak. Bunun da en az yüzde 30’u yerli olacak. Demek ki ilk yıl harcanacak 5 milyar doların sadece 1 milyar dolarını yabancılara verir, geri kalan 4 milyar dolarlık yatırımı yerli üretebiliriz. Bizim fiyat avantajımız daha yüksek.”

Yurt dışına açılabiliriz

“Yüzde 30, baz istasyonunda kritik orandır. Yüzde 70’lik yabancı teknoloji ister istemez yüzde 30’luk yerliye uyumlu olmak zorunda. Bu nedenle hangi yabancı teknoloji bizimle uyumluysa onu biz seçeceğiz. Bu bize, yabancı teknoloji şirketleriyle işbirliği fırsatı sunuyor. İçeride yapacağımız işbirliği, dışarıya aynı şirketlerle açılmamızı sağlayacak. Bu da dünyadaki 100 milyar dolarlık yatırım pastasından pay alabileceğimiz anlamına geliyor.”

Yüzde 100’ünü yerli yapabiliriz

“İlk yıl baz istasyonunun teknoloji dışı harcamalar dahil yüzde 80’ine yakınını yerli yapabiliriz. Ama daha önemlisi, 2017’den itibaren 4,5G altyapı yatırımlarının yüzde 100’ünü yerli karşılayabilecek durumda olacağız. Dolayısıyla dışarıdan hiçbir şey almamız gerekmeyecek. Bu da 30 milyar dolarlık yatırımın sadece 3 milyar dolarının dışarıya gideceğini, 27 milyar dolarının içeriden karşılanabileceğini gösteriyor.”