Gerçekten de “madem birlikte yaşamak istiyorlardı neden boşansınlar ki?” veya “boşanacak kadar bazı şeyler tükendiyse neden birlikte yaşamakta ısrar ediyor olabilirler?” diyebilirsiniz!

BOŞANMA NEDENİ: YETİM AYLIĞI

Ama konu bu kadar basit olmayabilir. Aslında boşanmak gibi bir niyet olmasa da “yetim maaşı (ölüm aylığı) alabilmek için kağıt üzerinde boşanma” yapılabiliyor.

EVLİ KIZ ÇOCUĞUNA YETİM AYLIĞI YOK

Kanun’a göre; ölen sigortalının, hiç evlenmemiş, evli olmakla beraber sonradan boşanmış veya dul kalmış kızına, yaşı kaç olursa olsun, yetim aylığı bağlanıyor (5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Md. 34).
Yani ölenin kız çocuğu için aslında tek şart var: evli olmaması...

BOŞANMIŞ GİBİ YAPAN ALDIĞINI GERİ ÖDER

İşte bu yüzden, ayrılmak istememelerine rağmen boşanan, daha doğrusu boşanmış gibi yapan ama doğal olarak birlikte yaşamaya devam eden çiftler var.
Kanun’da bu durum da düşünülmüş: “Eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir. Bu kişilere ödenmiş olan tutarlar, 96. madde hükümlerine göre geri alınır” (Md. 56/son).

YALANDAN BOŞANAN DOLANDIRICI MI?

Peki yetim aylığı alabilmek için “yalandan boşananlar” için uygulanacak yaptırım bundan ibaret mi? Örneğin 7 yıla kadar hapis cezası olan dolandırıcılıktan ceza alıyorlar mı?
Yargıtay’ın konu hakkında birkaç ay önce verdiği bir karar; “eşlerin bir arada yaşamasını engelleyecek şekilde birlikte yaşamanın suç olduğuna dair kanuni bir düzenlemenin bulunmaması karşısında, eşlerin bir arada yaşamasının boşanmanın maaş almak amacıyla yapıldığının ve hileli davranışın kanıtı olamayacağı” yönünde (Yargıtay 23. Ceza Dairesi, 01.04.2015 tarih, E. 2015/733, K. 2015/238).
Ama bu karar yalnızca hapis cezası verilmemesine ilişkin. Kanunda yer alan idari yaptırımların uygulanmasına engel değil.