Çin'de imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi'nde (PMI) düşüş ülkedeki ekonomik zayıflığın yeni bir belirtisi olarak görülüyor.

İmalat sanayi PMI verisindeki gerileme, dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin'deki önlenemeyen ekonomik yavaşlamanın yeni bir kanıtı olarak ortaya çıkıyor. Çin'de ağustos ayına ilişkin resmi imalat sanayi PMI 50'den 49,7'ye düşerek, son 3 yılın  en düşük seviyesine geriledi. Çin'de Caixin Markit imalat sanayi PMI ise 47,8'den 47,3'e indi.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu Ekonomisti Zhao Qingle, konuya ilişkin değerlendirmesinde Çin'de imalat sanayi PMI'nın kritik "50" seviyesinin altında kaldığını vurgulayarak, imalat sanayisindeki büyümenin yetersiz olduğunu ifade etti.

Bazı analistler ise verilerdeki gerilemelerin Çin'in Pekin ve Tiencin kentlerindeki geçici fabrika kapanışlarından kaynaklandığını, bundan dolayı ekonomik zayıflığın verilerin yansıttığı kötü tablo kadar endişe verici olmayabileceğini belirtiyor.

Caixin İnsight Group Başekonomisti He Fan ise Çin'de büyüme üzerindeki baskılara karşı makro ekonomik istikrar politikalarının devam etmesi gerektiğini ifade etti. He Fan,büyümedeki tüm potansiyelin açığa çıkması için yapısal reformların hızlı bir şekilde uygulanması gerektiğini söyledi. (AA)