Demet CENGİZ- Çenesiz tüm dezavantajlarına rağmen Çorum’da üretimde ısrarcı. Çenesiz “Avrupa’da hakimiyetimizi artırıyoruz” dedi...

ECE Hol­din­g’­in pat­ro­nu Er­dem Çe­ne­siz bel­li ara­lık­lar­la hem iş dün­ya­sı­na hem de med­ya­ya mem­le­ke­ti Ço­ru­m’­dan çe­şit çe­şit leb­le­bi­ler gön­de­ren bi­ri. Ken­di­siy­le ta­nış­ma­dan ön­ce leb­le­bi­ler­le ta­nış­mış­tık. Üç ku­şak­tır gi­ri­şim­ci bir ai­le on­lar. Ma­ran­goz de­de, ki­re­mit-tuğ­la üre­ti­ci­si ba­ba­... Üçün­cü ku­şak ile se­ra­mik sek­tö­rü­ne gi­ril­di ve bu alan­da Tür­ki­ye­’de en çok ih­ra­cat ya­pan ikin­ci grup ol­du­lar. Ge­ri­si­ni Er­dem Çe­ne­si­z’­in ağ­zın­dan din­le­ye­lim.


Ame­ri­ka­lı Ide­als­tan­dart ile bir or­tak­lık yap­tı­nız, bu­nun kap­sa­mı tam ola­rak ne­dir?
Ide­als­tan­dart 200 yıl­lık bir fir­ma, 10 bin ça­lı­şa­nı var. Biz Tür­ki­ye­’de on­la­rın dis­tri­bü­tö­rüy­dük. Şim­di ya­rı ya­rı­ya or­tak­lık­la ye­ni bir şir­ket kur­duk, Ide­als­tan­dart mar­ka­lı ürün­ler üre­ti­yo­ruz. Bun­lar hem Tür­ki­ye­’de sa­tı­la­cak hem de Av­ru­pa­’ya ih­raç edi­le­cek. Bu or­tak­lık tek­li­fi de on­lar­dan gel­di.
 Siz 2013’te de bir mar­ka alı­mı yap­mış­tı­nı­z...
64 yıl­lık İtal­yan ban­yo mar­ka­sı Is­ve­a’­yı al­mış­tık.


  Ban­yo ve se­ra­mik ala­nın­da Türk fir­ma­lar çok faz­la ya­ban­cı mar­ka­la­rı sa­tın al­dı. Ni­ye bu ha­ber­le­ri sık sık duy­ma­ya baş­la­dık?

Ban­yo ve se­ra­mik ko­nu­sun­da Tür­ki­ye bir üs ol­du. Kriz ile be­ra­ber zor­la­nan Av­ru­pa­lı­la­rı al­ma­ya baş­la­dık. Ora­da ha­ki­mi­ye­ti­mi­zi artır­dık. Av­ru­pa­’nın fet­hi ya­kı­n... AB emek yo­ğun iş­ler­de ye­te­ne­ği­ni kay­bet­ti. Tür­ki­ye­’-nin re­ka­bet gü­cü hâlâ yük­sek. Se­ra­mik sek­tö­rün­de bu­nu kul­la­nıp sa­tın al­ma­lar yap­tı.


FIR­SAT­LA­RI KA­ÇIR­MAK İS­TE­ME­YİZ
Siz­den ye­ni sa­tın al­ma­lar, ye­ni or­tak­lık­lar bek­le­ye­lim mi ve­ya siz or­tak al­ma­yı dü­şü­nür mü­sü­nüz?
Şu an­da yü­rü­yen bir şey yok ama tek­lif­le­re açı­ğız. Dün­ya fır­sat­lar­la do­lu, bun­la­rı ka­çır­mak is­te­me­yen, de­ğer­len­dir­mek is­te­yen bir fir­ma­yız.
 Siz mem­le­ke­ti­niz Ço­ru­m’­da üre­tim ya­pı­yor­su­nuz ama ora­sı git­me­si gel­me­si çok zor bir yer. Bu si­zin ma­li­yet­le­ri­ni­zi de et­ki­li­yor­dur.
Ço­ru­m’­da top­lam 7 te­sis­te üre­tim ya­pı­yo­ruz. Ta­mam, Ço­ru­m’­da üre­tim yap­mak bi­raz çıl­gın­lık ama bir ül­ke­nin kal­kın­ma­sı­nı, üre­ti­mi­ni bir şeh­re ve­ya böl­ge­ye yığ­mak da sür­dü­rü­le­bi­lir de­ğil. Çe­şit­li ba­ha­ne­ler­le ve­ya ras­yo­nel ve­ri­ler­le baş­ka bir yer­de üre­tim ya­pa­bi­lir­dik ama biz mem­le­ke­ti­mi­zi seç­tik. Evet, fi­nan­sal açı­dan zor. Biz ek­sik­li­ği ekip ile ta­mam­la­dık.

DALKAVUKLUKLA MÜCADELE

Ger­çek bir yö­ne­ti­ci, ge­liş­tir­me­si ge­re­ken yer­le­ri or­ta­ya çı­ka­ran ve bun­la­ra çö­züm öne­ren ki­şi­ler­le ça­lış­mak is­ter.
Ak­si du­rum­da sa­de­ce “Yap­tık­la­rı­nız çok iyi efen­di­m” di­yen bir kad­ro ile ge­li­şe­mez ha­le ge­lir­si­niz.

HOBİ

10 yıl pro­fes­yo­nel ola­rak oto­mo­bil ya­rış­la­rıy­la uğ­raş­tım. Tür­ki­ye şam­pi­yo­nu ol­dum. Kla­sik oto­mo­bil ko­lek­si­yo­num var.
Son­ra ha­va­cı­lı­ğa me­rak sar­dım. Pi­lo­taj eği­ti­mi al­dım. Şu an­da PPL de­re­ce­sin­de li­san­sım var. Uç­mak be­ni çok mut­lu edi­yor.

KULAĞA KÜPE

Gi­ri­şim­ci­le­rin sa­hip ol­ma­sı ge­re­ken bir­çok özel­lik var şüp­he­siz. Ben­ce en önem­li­si fi­nan­sal okur­ya­zar­lık.
Bel­li bir bo­yu­ta gel­di­ği­niz­de, el yor­da­mıy­la de­ğil an­cak fi­nan­sal
de­tay­la­ra va­kıf ola­rak yü­rü­te­bi­lir­si­niz.

YETENEK AVI

Tüm sos­yal or­tam­lar­da ye­te­ne­ği fark ede­bi­lir­si­niz. Önem­li olan ku­rum için­de­ki­ni fark edip, des­tek­le­mek.
İn­sa­nın mut­lu ol­ma­dı­ğı yer­de kal­ma­sı zor. Sa­de­ce pa­ra ve­ya uyum­lu or­tam da de­ğil, ki­şi­ye gö­re mut­lu­luk de­ği­şir.
Düz­gün iş ya­pa­nı öv­me­mek ma­ri­fet de­ğil.

İŞ HAYAT DENGESİ

Yo­ğun­luk za­man za­man özel ha­yat­tan bir şey­ler çal­sa da elim­den gel­di­ğin­ce den­ge kur­ma­ya ça­lı­şı­yo­rum.
Ai­lem­le ge­çir­di­ğim za­man­la­rı ni­te­lik ola­rak en ve­rim­li tut­ma­ya ça­lı­şı­yo­rum.

PİŞMANLIK

Ha­ya­tım­da iz bı­rak­mış piş­man­lık yok. Mi­nör an­lam­da piş­man­lık­la­rım var.
Fark et­me­den in­san­la­rı kır­dı­ğım­da çok üzü­lü­yo­rum. Bü­yük piş­man­lık du­yu­yo­rum.

SOSYAL SORUMLULUK

En bü­yük sos­yal so­rum­lu­lu­ğum ya­şa­dı­ğım yer Ço­ru­m’­dan baş­lı­yor. Kal­kın­ma­sı için hem iş ha­ya­tım­da hem de ki­şi­sel
ha­ya­tım­da elim­den ge­le­ni yap­mak için ça­ba­lı­yo­rum.
Eği­tim burs­la­rı­nı da çok önem­si­yo­rum.

SOSYAL MEDYA

Ça­ğı­mı­zın ge­rek­li­li­ği. TÜRK­KON­FED baş­ka­nı olun­ca ba­na Fa­ce­bo­ok aç de­di­ler; aç­tım. Ora­da si­zin­le de ar­ka­da­şız.
Twit­ter he­sa­bım da var ama çok ak­tif
de­ği­lim.

ŞANS

Tek­nik ola­rak na­sıl ta­nım­la­ya­ca­ğı­nız çok önem­li de­ğil ama mut­la­ka fır­sat­la­rın oluş­ma­sın­da bir ol­gu var.
Et­raf­ta uçu­şan gü­zel fır­sat ke­le­bek­le­ri var­ken, bi­ri­le­ri sa­de­ce ba­kar bi­ri­le­ri de ya­ka­la­mak için mü­ca­de­le eder.