Erdoğan Süzer / SÖZCÜ Ankara

Kamudaki 3,3 milyar liralık araç savurganlığını “Çerez parası” olarak niteleyen devlet, vatandaşa hiç yoktan 135 lira borç çıkardı. Yetmedi, fahiş faizle birlikte bu borcu, 4 bin 714 liraya çıkardı. 1994 krizinde dövizzede olup evini ve işyerini kaybeden işçi emeklisi İsmail Yılmaz, 135 liralık borçla şimdi de çerezzede oluverdi.

EVİ, GECEKONDUSU, TARLASI GİTTİ

Emekli maaşıyla zar zor geçinen İsmail Yılmaz, 1991 yılında o dönem faaliyette olan Emlakbank’tan 40 bin mark konut kredisi çekip Ankara Yenimahalle’de 85 metrekare bir ev aldık. Ancak 1994 krizi patlayınca döviz fırladı, borç bir anda katlandı. Yılmaz, kredi borcunu ödeyebilmek için oturduğu evi, köyündeki tarlasını ve dükkanını sattı, ancak yetiştiremedi. En sonunda banka krediyle alınan eve el koydu, Yılmaz’a da 13 bin lira borç çıkardı. Dövizzede intiharları başlayınca dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, 59 bin dövizzedeyle birlikte İsmail Yılmaz’ın da bankaya olan tüm borcunu silen af kanunu çıkardı.

YILLAR SONRA GELEN SÜRPRİZ BORÇ

Ecevit affıyla hayata tekrar tutunan Yılmaz, aftan 17 yıl sonra gelen sürpriz borç ve yüklü faiz karşısında adeta yıkıldı. Tasfiye halindeki Emlakbank’ı devralan Ziraat Bankası İsmail Yılmaz’ın 17 yıl önceden kalan 135 lira borcu olduğuna karar verdi. Ancak bu borç bir türlü Yılmaz’a iletilmedi. Banka 135 liralık borca yüzde 142,5 oranında temerrüt faizi işletti. Böylece borç 4 bin 284 lira faiz, 214 lira BSMV ve 81 lira masrafla birlikte toplam 4 bin 714 lira 7 kuruşa yükseldi. Üstelik henüz ödenmeyen borca halen yüzde 142,5 oranında faiz işletilmeye devam ediliyor.

BORCUM NİYE VAR?

Yaşadığı şoku anlatan İsmail Yılmaz, affa rağmen 135 liralık borcun nereden çıktığını hiçbir banka yetkilisinin kendisine anlatmadığını söyledi. Yılmaz, “Af çıktığında şubeden aranıp borcumun kalmadığı, dosyanın kapandığı söylendi. Öyleyse 17 yıl sonra gelen 135 lira nereden çıktı? Hadi çıktı diyelim, borç 135 lirayken 17 yıl niye beklendi de bana bildirilmedi? Faizin işlemesi mi beklendi? Bir türlü anlam veremiyorum” dedi. Yılmaz, borç için Ziraat Bankası ile davalık olduğunu, davanın devam ettiğini bildirdi.