Foto: Shutterstock


Dolar/TL, yeni hükümet programında TCMB'ye yönelik bağımsızlık vurgusunun kaldırılmasının yarattığı tedirginlikle bu sabah iki haftanın zirvesi olan 2.90 seviyesini aşması ardından, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in TCMB'nin para politikası araçlarını bağımsız bir şekilde belirlemeye devam edeceği açıklaması ise piyasaları bir miktar yatıştırdı.

Ancak öğleden sonra dolar tekrardan yükselişe geçti ve 2.91 seviyesini de aştı.

Bir bankacı, "Yeni hükümet programında TCMB para politikasını bağımsız olarak belirleyemeyecek şeklinde algılanabilecek bir değişiklik var. Eski programlarda TCMB'nin hem politikayı hem araçları bağımsız belirleyeceği belirtilirken, yenisinde sadece para politikası araçlarını doğrudan kendisinin belirleyeceği belirtilmiş, para politikasını bağımsız bir şekilde belirlemeye devam edeceği ifadesi çıkarılmış. Bu değişiklik tedirgin edici. Bu ifade farkı kur üzerinde de baskı yarattı" dedi. Aynı bankacı, "Şimşek'in açıklamaları piyasaları biraz rahatlattı" dedi.

Şimşek, yeni hükümet programında TCMB'nin bağımsızlığına ilişkin ifadeler üzerinden yapılan spekülasyonların gerçeği yansıtmadığını, bankanın para politikası araçlarını bağımsız bir şekilde belirlemeye devam edeceğini söyledi.

Şimşek Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Hükümet programındaki ifadeler TCMB kanunundaki ifadeler ile uyumlu... Enflasyon hedeflerinin duyurulması sistemi de değişmeyecektir" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından dün açıklanan yeni hükümet programında, "Merkez Bankası'nın fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikası araçlarını doğrudan kendisinin belirlemesi esas olmaya devam edecek" ifadesi yer aldı.

Eski hükümet programlarında, "Merkez Bankası, fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikasını ve kullanacağı para politikası araçlarını bağımsız bir şekilde belirlemeye devam edecektir" ifadesi yer almıştı.

Dün akşam saatlerinde 2.9670 seviyesinde olan sepet bazında TL  ise bu sabah saat 1007 itibariyle 2.9841/2.9851 seviyesinde işlem görüyor. Aynı saatte euro/TL ise 3.0724/3.0742 seviyesinde.

Tahvil-bono piyasasında 12 Mart 2025 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 10.10, valörde son işlemde yüzde 10.05 seviyesindeydi. Bu sabah ise ilk işlemler yüzde 10.10 civarında. Öte yandan 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvil dün spot kapanışta ortalama yüzde 10.49, valörde son işlemde yüzde 10.47 seviyesindeydi.

RUSYA İLE İLİŞKİLER GERİLDİ

Türk jetlerinin önceki gün Suriye sınırında bir Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından Rusya tarafındaki gelişmeler de yakından izleniyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'nin Rus uçağını düşürmesini, teröristlerin suç ortakları tarafından "sırtından bıçaklanma" diye niteleyerek, Moskova'nın Ankara ile ilişkilerinde bunun ciddi sonuçları olacağını söylemişti.

Dün Türkiye'ye yapacağı ziyareti iptal eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ise Türkiye'ye savaş açmayacaklarını ancak Türkiye ile olan ilişkileri ciddi bir şekilde gözden geçireceklerini söyledi.

Öte yandan Rusya Tarım Bakanlığı Türkiye'den ithal edilen tarım ve gıda ürünlerine yönelik denetimi sıkılaştırdığını açıkladı.