Demet CENGİZ

Neredeyse 20 milyar dolar ihracat yapan hazır giyim ve konfeksiyon sektörünü temsil eden TGSD’nin yeni Başkanı Fayat, “Yükselen dolar nedeniyle sektör sopayı yedi. Eskisi gibi halk dövizle borçlansaydı felaket olurdu” dedi


Türkiye’nin en örgütlü sektörlerinden biri hazır giyim ve konfeksiyon... Bir dönem itilip kakılsa da sektörün, özellikle istihdam açısından önemi göz ardı edilebilecek gibi değil. Ayıca ihracat içindeki payı da hiçbir küçümsemeyi hak etmiyor. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği’nin (TGSD) çiçeği burnunda başkanı Şeref Fayat, ilk özel söyleşisini Sözcü Gazetesi’ne verdi.

- 2015 hiç kolay bir yıl gibi gözükmüyor. Malum kur hareketleri, Rusya’daki kriz... Hazır giyim sektörünü nasıl etkiliyor tüm bu olanlar?
- Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörü 2014 yılını yüzde 8 büyüyerek 18.7 milyar dolar ihracat ile kapadı. 2015’in ilk 3 ayında parite kaynaklı yüzde 13-14 gerileme yaşadık maalesef. Yine de yıl sonunda hedef yüzde 4 büyüme ile 19.5 milyar dolar ihracat. Mayıstan sonra paritenin lehimize döneceğini düşünüyoruz. Sadece dolar ile fiyat verenlere karşı, Euro ile fiyat verebilen Türkiye avantajlı konuma geçecek. Bu yönde izlenim edindiğimiz için büyüme hedefimizi revize etmedik.
- Ekonomik krizi biraz döviz ile ölçen bir milletiz. Siz nasıl görüyorsunuz piyasayı?
- Türkiye gibi dolarize olmuş bir ülkede, doların sert çıkışı telaşlandırdı. Herkesin dolar ile işi var. Bizde kriz algısı hep devalüasyonla ilgilidir, doğru. Ancak dövizle borçlanma hâlâ yapılıyor olsaydı çok daha vahim sonuçlar olurdu. Felaket getirebilirdi. Halk dövizle borçlanmıyor artık. Hem perakendede hem de toptanda ciddi sıkıntılar var; duyuyoruz. İş dünyası açısından ise dolar ile ithalatı olanlar hep zarar etti. Bakın bizim ithalatımız dolar ile, ihracatımız Euro ile... Mal ve hammadde aldığımız ülkelerin parası yükseldi, mal sattıklarımızın parası düştü. Kolay bir dönem değil. Bizim ihracatın yüzde 26’sı dolar ile. Çoğunluk dolar olsaydı parmaklarımızı şıklatıyorduk şimdi.

Bu yıl da kârsızlık var

- Peki asıl mesele olan kârlılık...
- Kâr-maliyet sıkıntısı devam edecek. Bu yıl da kârsızlık var. Çünkü biz hammaddeyi büyük oranda dolar ile alıyoruz.
- Dolar tüm dünyada arttı ama bizde daha çok yükseldi.
- Evet, öyle oldu. Bizde birkaç puan daha fazla yükseldi dolar. Bunu, içeride daha oynak olmamız sağlıyor. Açıkçası bunu kimse öngörmedi. Bizim sektör ilk 3 ay sopayı yedi. Şimdi yeni pariteyle kontratlar imzalamaya çalışıyoruz. AB’den bize gelen talep olumlu. Ayrıca Avrupa, en büyük rakibi ABD’ye de mal satmaya başladı. Bu bize mutlaka yansır.



IAF zirvesi golf ile başlayacak

- IAF yani Dünya Hazır Giyim Federasyonu’nun 31’inci kongresi yeniden İstanbul’da yapılacak. Nedir tam olarak plan?
- İstanbul’da yapılacak IAF kongresine dünyanın pek çok ülkesinden hazır giyimin temsilcileri katılacak. TGSD’nin 8’inci kez düzenleyeceği Moda Konferansı’nı da aynı tarihlerde yapacağız. Her ikisi de İstanbul Moda Haftası ile aynı hafta gerçekleşecek. Aynı zamanda satınalma grupları ile üreticilerimiz ikili görüşmeler yapacaklar.
- IAF kongresi golf vuruşuyla başlayacak değil mi?
- Evet, böyle bir gelenekleri var. Özel bir isim ilk vuruşu yapacak. 13 Ekim’de golf ve akşamında da gala var. 14 Ekim’de Moda Konferansı. 15 Ekim’de satınalma grupları ve markalar ile üreticilerimiz görüşecek. O esnada moda haftası da sürüyor olacak. Üçlü sinerji yaratacağız. Konferansa Paul Smith’i ana konuşmacı olarak davet ettik.

Sanayicinin itibarı geri iade edilsin

- TGSD’nin yeni dönem proje ve önerileri hakkında da biraz bilgi verir misiniz?
- Türk sanayicisi niteliklerine göre sertifika almalı. Bu sertifikaları alanlar teşviklerden hızlıca yararlanmalı. Örneğin istihdam ettiği kişi sayısına göre çeşitli teşviklerden faydalanabilmeli sanayici. Sanayicinin itibarı iade edilsin. Ödüllendirilsin. Sanayide çalışanlarından yapılacak kesintileri devlet daha düşük tutabilir. Sanayinin daha cazip hale gelmesi için bunlar önemli. Bizim sektördeki makineci erkekler güvenlikçi, kadınlar ise tezgahtar oldu. Sanayi çalışanını da teşvik edecek önlemler şart. Sanayiyi göz ardı edersek, sonumuz İspanya gibi olabilir.

İlk kez online satış yönetime girdi

TGSD, geçtiğimiz ocak ayında 12’nci olağanüstü genel kurul düzenlemiş ve Cem Negrin başkanlığı System Tekstil’in sahibi Şeref Fayat’a devretmişti. TGSD yönetim kurulunda dikkat çeken isimlerden biri de Trendyol’un kurucusu Demet Mutlu Üçok oldu. Kırk yılı geride bırakan dernekte ilk kez online satış firmasından bir temsilci de yer aldı. Ayrıca yönetim kurulu üyelerinden ACT Tekstil’den Önder Türkmen’in de 365ist.com isimli online satış şirketi bulunuyor.