EK KART

Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre 2015 Mayıs itibarıyla “57.7 milyon kredi kartı” var. Bu kartların bir kısmı da ek kart biçiminde.
Kredi kartı olan bir kişi eşi, çocuğu, kardeşi, arkadaşı, sevgilisi yani istediği kişiye  “bankasından ek kart” çıkarabiliyor. Ek kart çıkarılması için herhangi bir akrabalık ilişkisi de aranmıyor.
Ek kartlar ile kredi kartı ile yapılan tüm işlemler yapılabiliyor. Yani ek kartı olan kişi, alışveriş yapıyor, para çekiyor. Ek kart ile yapılan harcamaları da asıl kart sahibi ödüyor. Böyle olunca da “asıl kart sahibi olan kişi ek kart sahibine para aktarmış oluyor”.

3 BİN 711 LİRA İSTİSNA

Olayın vergi boyutunda ise devreye “Veraset ve İntikal Vergisi” giriyor. Buna göre bir kişiye (eş, çocuk, anne, baba’da dahil) karşılıksız olarak mal intikali (para vb. dahil) “ivazsız intikal” oluyor. Bu tür bir işlemin “2015 yılı için 3 bin 711 lirası vergiden istisna”.
Bu durumda da; ek karttan 3 bin 711 lirayı aşan tutarda yapılan işlemler vergiye tabi oluyor. 3 bin 711 liranın altında yapılan işlemler ise istisna sınırlarında kalıyor.
Hemen belirtelim “istisna tutarı her bir işlem için ayrı ayrı” uygulanıyor.

VERGİ ORANI

Verginin oranı, eş, çocuk ve anne babada “yüzde 5-15” arasında, diğerlerinde “yüzde 10-30” arasında değişiyor. Kanunları bilmemek mazeret değil. Karşılıksız para aktarımı vergiye tabi. Ancak okuyunca tedirgin olduysanız sizi biraz rahatlatalım. Maliye bu konunun üzerine gitmiyor.

MİRAS SÖZLEŞMESİ

Miras sözleşmesinin iki taraflı düzenlenmesi gerek. Ama geçerli olması için “resmi vasiyetname” şeklinde düzenlenmesi de şart. Sözleşmenin tarafları, arzularını resmi memura aynı zamanda bildirirler ve düzenlenen sözleşmeyi “memurun ve iki tanığın önünde imzalarlar”.

OLUMLU MİRAS SÖZLEŞMESİ

Olumlu miras sözleşmesi ile miras bırakan, miras sözleşmesiyle mirasını veya belirli malını sözleşme yaptığı kimseye ya da üçüncü bir kişiye bırakabilir.

MİRASTAN FERAGAT

Miras bırakan, bir mirasçısı ile karşılıksız veya bir karşılık sağlanarak “mirastan feragat sözleşmesi” de yapabilir. Bu durumda feragat eden, mirasçılık sıfatını kaybeder. Bir karşılık sağlanarak mirastan feragat, sözleşmede aksi öngörülmedikçe feragat edenin altsoyu yani çocukları ve torunları için de sonuç doğurur.

ORTADAN KALDIRILMASI

Tüm miras sözleşmeleri, tarafların yazılı anlaşmasıyla her zaman “ortadan kaldırılabilir”.

Mirasçı atanan veya kendisine belirli mal bırakılan kişinin, miras bırakana karşı miras sözleşmesinin yapılmasından sonra mirasçılıktan çıkarma sebebi oluşturan davranışta bulunduğu ortaya çıkarsa; miras bırakan, miras sözleşmesini tek taraflı olarak ortadan kaldırabilir. Tek taraflı ortadan kaldırmanın, vasiyetnameler için kanunda öngörülen şekillerden biriyle yapılması gerekir.

MALİYE DİYOR Kİ...

Tankerlerden yapılan motorin satışı

Akaryakıt istasyonlarında özel nitelikli ödeme kaydedici cihazlar kullanılmak zorunda olduğundan, pompalardan yapılan satışlarda seyyar EFT-POS cihazı kullanılması hâlinde, EFT-POS özellikli yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanılması söz konusu olmayacaktır. Akaryakıt satışlarının mevcut uygulamaya göre pompalara bağlı ödeme kaydedici cihazlardan otomatik olarak çıkan fişlerle belgelendirilmesine devam edilecektir. Ancak, akaryakıt harici satışlarda seyyar EFT-POS cihazı kullanılması hâlinde münhasıran bu satışların belgelendirilmesinde EFT-POS özellikli yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanılması icap etmektedir. Diğer taraftan evlere tankerle yapılan akaryakıt  teslimlerinde yukarıda izah edildiği şekilde belge düzenlenecek olup, EFT-POS özelliği olan cihazların kullanılmayacağı tabiidir.
(Maliye Bakanlığı’nın, 07.10.2013 tarih ve 88031814-010.01 [(ÖKC-2013/01)]-150 sayılı özelgesi)