CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, "Türkiye'de son yıllarda ekonomi tamamen rant ve inşaat ekonomisine dayalı bir hale dönüştü. Yanlış politikalarından dolayı ekonomi ve sanayi çökme noktasına geldi" dedi.

CHP'nin Kocaeli'den yeniden ikinci sıradan aday gösterdiği, Kocaeli ve Düzce'de fabrikaları bulunan Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, CHP İl Başkanlığı'nda konuştu.  "Cumhurbaşkanımız 7 Haziran seçim sonuçlarını beğenmedi. Hükümeti kurma görevini AKP Genel Başkanı'na verdi. Davutoğlu, tarihte ilk kez yüzde 41 oy alan parti olarak hükümeti kuramadı" dedi. Tarhan, şöyle devam etti:

"Hükümeti kuramadığı için ana muhalefet partisi CHP'nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na görev vermesi gerekirdi. Cumhurbaşkanı henüz Meclis toplanmadan, seçim kararı almadan ne tesadüf ki Yüksek Seçim kurulu 1 Kasım'ı seçim tarihi olarak belirledi. Seçim kararı alındıktan sonra Türkiye'deki belirsizlikle birlikte ekonomi çökme noktasına geldi."

Tahsin Tarhan, özellikle kurlardaki yükselişle birlikte ekonomide durağan dönemin yaşanmaya başlandığını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bölgemize baktığımız zaman 13 OSB var. Doluluk oranına baktığımız zaman sadece Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde yüzde 90'nın üzerinde. Diğer OSB'lere baktığınız zaman yüzde 50- 40-30-20 oranlarında doluluk oranları var. Bu süreçle birlikte bazı sanayi kuruluşları iflas ertelemesi yapmaya başladı. Bölgemizde gün geçtikçe ekonomik krizi hissetmeye başladık. Ne yazık ki kamuoyu bir türlü bunları gündeme getirmiyor.  Otomotivde satışlar düşmeye başladı. Üretim gün geçtikçe düşüyor. İşsizlik konusunda büyük sıkıntılar var."

"Türkiye'nin yanlış politikalarından dolayı ekonomi ve sanayi bu hale geldi. Türkiye'de son yıllarda ekonomi tamamen rant ve inşaat ekonomisine dayalı bir hale dönüştü. Sıcak paranın olmasından dolayı bu süreç uzadı" diyen Tahsin Tarhan, şöyle devam etti:

"Üretime dayalı bir ekonomi politika gelişmedi bu ülkede. Biz ayağa kalkacaksak ekonomiyi ileriye taşıyacaksak, üretime, teknoloji ve bilime dayalı bir ekonomi politikası geliştirmemiz gerekiyor. Kocaeli önemli bir bölge. 13 OSB var. Hala OSB açmaya çalışıyorlar. Başka bölgelerde tarım arazilerini OSB ye dönüştürmeye çalışıyorlar. Burada tek hedef sanayi arsalarından rant elde etmek. Ne yazık ki Türkiye'de sanayicilerin isteği doğrultusunda sanayi siteleri açılmıyor. 'Bir bölgeyi, tarım arazisini, sanayiye dönüştürelim, 20-30 lira olan tarım arazisini 100 dolara 200 dolara nasıl çekelim' hesapları yapılıyor. Bir bölge sanayiye açılacaksa üretime dayalı sanayicilere bu arazileri vermek gerekiyor."

DHA