Ali GÜLEN /FRANKFURT
Emisyon salımı değerlerinde oynayan Volkswagen’in, salınımı kasıtlı olarak düşük gösteren manipule edilmiş programlı motar olan AE 189 tip motorun, Audi’lerin A1, A3, A4 ve A 6 modellerinde de kullanıldığı açıklandı. BMW X3 modeline yapılan bir testte de, istenilen emisyonun 11 katı fazla salınıma rastlandı.
Bu araçların tam sayısı ve üretim yılları ise henüz bilinmiyor. Araştırmalar sürüyor ve çapı da giderek genişliyor.Almanya, Audi araçları incelemeye alırken, Alman Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt, tüm dizel marka araçların kontrolden geçirilmesi gerektiğini söyledi.
BAKAN; TRAFİKTEN ÇEKİLEBİLİR

Dobrindt, "Bize gelen bilgiler, tüm Avrupa çapındaki 1.6 ve 2.0 dizel motorlu araçlarda manipülasyon yapıldığı yönünde“ dedi. Bakan, bu türdeki araç sayısının henüz tam bilinmediğini ve bunların trafikten çekilip çekilmeyeceğinin konusunun henüz netleşmediğini açıkladı.
Öte yandan, Volkswagen’in İtalya’da sattığı bir aracın software’inde de manipülasyona rastlanıldığı açıklandı.


TÜM LİSTEYİ AÇIKLAYACAKLAR


Durum iyice ciddileşirken, Volkswagen’e yönelik, „Tüm listeyi açıklayın“ baskıları artmaya başladı. Ünlü otomobil şirketi, tüm listenin açıklanması için çalışmaların sürdüğünü duyurdu. Söz konusu manipule edilmiş motorların sayısının 11 milyon olduğu belirtilmişti.
Bu arada VW şefi Winterkorn’un istifasını başka istifaların da takip edeceği belirtiliyor. En az iki üst düzey yöneticinin daha bu hafta sonua dek görevini bırakacağı açıklandı.


BMW'YE TEST; 11 KAT FAZLA

Bu arada, BMW X3 xDrive 20d'nin de ölçümleri yapıldı. Aracın emisyon ölçüm sonuçlarının Avrupa'nın belirlediği değerlerin 11 kat üzerinde olduğu açıklandı. Test, bir otomobil dergisi tarafından yaptırıldı ve Euro 6 sınırlarının aşıldığı resmi olarak tespit edildi.