Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, B20 konferansında açıklamalarda bulundu. İşte Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

* Terör ateşinin ilk olarak nerede alev alırsa alsın, sonunda mutlaka tüm dünyayı yakıp kavuran bir felakete dönüşeceği asla unutulmamalıdır. Terörle mücadele konusunda Batı başta olmak üzere tüm dünyayı hassas olmaya, işbirliği yapmaya davet ediyorum.

* G20 küresel mali krizin atlatılmasında önemli bir rol oynadı.

* Küresel sorunlara küresel çözümler bulunması gerekiyor. Ülkelerin sorunlarını aşması için güçlü bir işbirliği gerek.

* Dünya yeni bir küresel ekonomik sıkıntının eşiğinde. Dünya yeni bir küresel ekonomik sıkıntının eşiğinde. G20’nin sadece bir ekonomik işbirliği zeminine sahip olması yetmez.

* G20 aldığı karar ve sergilediği duruşla her bireye doğrudan etki ediyor. Siyasi liderler ile iş dünyasının uyumu küresel sorunların çözümünü kolaylaştırır. B20 türkiye konferasındaki konuların hayata geçirilmesi için çaba göstereceğiz.

* G20'nin en önemli hedefi güçlü, dengeli, sürdürülebilir küresel büyümedir.

* Pekin-istanbul hattını dikkate almayan hiçbir proje başarılı olamaz. Tarihi ipek yolu’nun canlandırılması projesi yeni dönemin sembolüdür.

* G20’ye önemli sorumluluklar düşüyor. İş dünyası liderlerine ülkemizin yatırımlar noktasında kapısı sonuna kadar açık. Küresel altyapı yatırımlarının gerçekleşmesi için kamu-özel sektör işbirliği şart.

* Ekonominin en önemli tehdidi terördür; küresel terör giderek büyüyen bir sorun; bu konuda batılı ülkeler gerekli duyarlılığı göstermiyor.

* İkinci dünya savaşından sonra tesis edilen küresel güvenlik sistemi işlemiyor. BM güvenlik konseyi daimi 5 üyesinin çıkarları dışında hiçbir konuya eğilmeyen bir yapıya
dönüştü.

* Batı merkezli dünyanın geride kaldığını, çok merkezli dünyanın ortaya çıktığını kabul etmek ve buna uygun yapısal dönüşümleri yapmak zorundayız.

* Bazı Avrupa ülkelerinin mültecileri sınıflarına göre tasnif ederek kabul etmesini insani
bulmuyorum.

* Avrupa başta olmak üzere gelişmiş ülkeleri insani dramlar karşısında daha duyarlı olmaya davet ediyorum.