[caption id="attachment_956210" align="alignnone" width="660"] Foto: Cihan[/caption]

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, kırmızı et fiyatlarındaki artışın önlenmesine yönelik önerilerin yer aldığı raporu, Ankara’da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu’ya iletti. Demirtaş, İZTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Cüneyt Güleç, Meclis üyeleri Ahmet Dönmezler ve Tahir Selçuk Yavuz, et fiyatlarında son dönemde yaşanan artışın engellenmesine yönelik önerilerin yer aldığı raporu iletmek üzere Bakan Arzu’yu ziyaret etti. Bakan Arzu, odanın önerilerinin kendileri için önemli olduğunu belirterek, raporu ilgili birimleriyle birlikte değerlendireceklerini ifade etti.

Kırmızı et fiyatlarındaki artışın önlenmesi için gerekenlerin acil olarak uygulamaya koyulmasının, hayvancılık sektörü için büyük önem taşıdığını belirten Demirtaş, “Odamız meclis toplantısında, et fiyatlarındaki artış ve yarattığı sıkıntılar gündeme geldi. Bunun üzerine ilgili komitelerimizin de görüşünü alarak kısa, orta ve uzun vadeli çözüm önerilerimizi içeren bir rapor hazırladık. En başta gelen sorun, girdi maliyetlerinin yüksekliği. Yüksek olan girdi maliyetleri, doğal olarak fiyatlara da yansıyor. Sektörün fiyat ve fiyat dışı enstrümanlarla desteklenmesi gerekiyor. Üreticilerin üretimini sürdürmesi için verimlilik artışı esas alınmalı. Üreticilerimizin sürdürülebilir üretim yapmasına olanak sağlayan düzenlemeler yapılırken aynı zamanda halkımızın da uygun fiyatta et tüketebilmesi sağlanmalı.” diye konuştu.

Sektör paydaşlarıyla yakın işbirliği içinde çalıştıklarını ifade eden Bakan Kutbettin Arzu ise şunları kaydetti: “Yaptığımız her çalışmada, sektör temsilcilerinin görüş ve önerilerini alıyoruz. Türkiye, 2002 yılından bu yana tarımsal alanda önemli gelişmeler kaydetti. Bu dönemde ülkemizin tarımsal hasılası, 23 milyar dolardan 61 milyar dolara yükseldi. 18 milyar dolarlık tarım ve gıda maddesi ihracatı gerçekleşti. Ülkemiz et üretimi, 420 bin tondan 1 milyon tona geldi. İzmir Ticaret Odası’nın önerileri de önemli. Raporu, ilgili birimlerle birlikte değerlendireceğiz.”

‘SÜT ÜRETİMİDEKİ ÇALIŞMALAR ET İÇİN DE YAPILSIN’

Toplantıya katılan Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan da sanayicinin et ihtiyacının çözümüne yönelik, sanayici-üretici sözleşmeli besicilik modelini teşvik edeceklerini aktardı. Bununla ilgili tebliğ çalışmalarının son aşamaya geldiğini kaydeden Kayhan, “Et arzının azaldığı dönemlerde Et ve Süt Kurumu, et sanayi ve yemek fabrikalarına et satışına devam edecek ancak besilik hayvan ithalatı da uzun vadede çözüm olmayacak. Bunun yerine, kendi üretimimizi arttırmamız gerekiyor.” dedi.

İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, hayvancılık sektöründeki gelişmeler, teşvikler ve uygulamalara yönelik sektör temsilcilerine bilgi vermek ve görüş alışverişinde bulunmak üzere Genel Müdür Kayhan’ı İzmir’e davet etti. Toplantıya katılan sektör temsilcileri ise süt üretimini arttırmadaki çalışmaların, et üretiminde de yapılması gerektiğini dile getirdi. (CİHAN)