Ev dışında yemek yiyenler daha fazla bütçe ayırmak durumunda. Ağustos ayında lokantalardaki yıllık enflasyon yüzde 14,26'ya çıktı. Ağustosta lokanta otel grubundaki fiyat yükselişi son 9 yılın en yüksek aylık artışı olarak tarihe geçti.

Zaman'ın haberine göre enflasyonun ağustosta beklentilerin üzerinde yükselmesi ve dolardaki tırmanış sebebiyle Türk Lirası değer kaybetti. Et fiyatlarını hızla artıran bu durum, gıda ve yemek fiyatlarında da zamlara sebep oldu. Lokanta otel grubundaki fiyatlarda ağustos ayında yüzde 1,64'lük artış yaşandı. Bu rakamın son dokuz yılın en yüksek aylık artışı olduğu belirtildi.

Merkez Bankası'nın bir gün önce açıkladığı enflasyon raporuna göre ağustos ayında tüketici fiyatları yüzde 0,40 arttı ve yıllık tüketici enflasyonu yüzde 7,14'e yükseldi. Raporda tüketici fiyatları üzerinde Türk Lirası'ndaki değer kaybının etkili olduğu belirtildi. Ayrıca kırmızı et fiyatlarındaki tırmanışın sürmesinin gıda ve yemek fiyatlarını olumsuz etkilemeye devam ettiği belirtildi. Kırmızı et başta olmak üzere gıda fiyatları genelindeki olumsuz seyre bağlı olarak lokanta otel grubunda ağustos ayında yüzde 1,64'lük artış yaşandığı, bu rakamın son dokuz yılın en yüksek aylık artışı olduğu ifade edildi. Lokantalardaki yıllık enflasyon ise yüzde 14,26'ya çıktı. Merkez Bankası'nın raporunda taze meyve ve sebze fiyatlarında son aylarda gözlenen düzeltme eğiliminin kesintiye uğradığı da vurgulandı. Bu gelişmede, zeytinyağı başta olmak üzere sıvı yağ, şeker, çay, konserve işlenmiş sebze ürünleri ve alkolsüz içecek fiyatlarındaki artış eğiliminin etkili olduğu belirtildi.

Ağustos ayı fiyat gelişmeleri raporuna göre ağustosta hizmet fiyatları yüzde 1,14 oranında arttı, grup yıllık enflasyonu 0,24 puan artışla yüzde 8,65'e yükseldi. Lokanta otel grubunda ağustos ayında son dokuz yılın en yüksek aylık artışı gerçekleşti ve grup yıllık enflasyonu yüzde 14,26'ya yükseldi. Ayrıca bu dönemde eğlence-kültür ve eğitim hizmetleri başta olmak üzere ‘diğer hizmetler' olarak sınıflandırılan kalemlerde de fiyat artışları hızlandı. Ağustos ayında gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyon 0,46 puan artışla yüzde 9,71 oldu. Yıllık enflasyon işlenmemiş gıda grubunda yükselirken işlenmiş gıda grubunda yavaşlama eğilimini sürdürdü. Mevsimsel etkilerden arındırılmış işlenmemiş gıda fiyatları ağustos ayı artışında taze meyve ile kırmızı et öne çıktı. Bu dönemde koyun eti fiyatları yatay seyrederken dana eti fiyatlarındaki yükseliş eğilimi hız kesmekle birlikte sürdü. İşlenmiş gıda grubunda yıllık enflasyondaki yavaşlamaya karşılık aylık fiyat artışı bir önceki ayın ardından ağustosta hızlandı. Bu gelişmede, zeytinyağı başta olmak üzere sıvı yağ, şeker, çay, konserve işlenmiş sebze ürünleri ve alkolsüz içecek fiyatlarının etkisi hissedildi. Bu dönemde, gıda ve yemek hizmetleri grubunun yıllık enflasyonu yüzde 10,82'ye, gıda ve yemek hizmetleri hariç tüketici enflasyonu ise yüzde 5,52'ye yükseldi.

DOLAR ETKİSİ

Temel mal grubu yıllık enflasyonu ağustos ayında 0,52 puanlık artışla yüzde 6,58'e yükseldi. Bu dönemde yıllık enflasyon dayanıklı tüketim malları ve giyim grubunda yükselirken giyim ve dayanıklı dışı temel mallar grubunda sınırlı bir oranda geriledi. Döviz kurunun birikimli etkilerine bağlı olarak dayanıklı mal grubu fiyatları aylık bazda yüzde 0,55 oranında arttı. Söz konusu artışlar bu dönemde elektrikli ve elektriksiz aletler grubunda daha yüksek olmakla birlikte, grup genelinde gözlendi. Giyim grubu yıllık enflasyonunda önceki aydaki belirgin düşüşün ardından bir artış gözlendi. Giyim ve dayanıklı dışı temel mallar grubunda ise aylık artış oranı yakın döneme kıyasla bir miktar yavaşladı ve grup yıllık enflasyonu yüzde 7,22'ye geriledi.