Foto: Reuters


Fed, ABD ekonomisinin Eylül ayında bir faiz artışına yakın olduğunu düşünse de, yetkililer küresel ekonomik yavaşlamanın ABD'yi olumsuz etkilemeyeceğinden emin olmak istiyor.

Fed'in 16-17 Eylül'de gerçekleştirdiği toplantı bankanın son zayıf istihdam verilerinden bile önce bazı derin endişelere sahip olduğunu gösteriyor.

Tutanaklara göre politika yapıcıların "çoğu" Fed'in son 10 yıldır ilk defa yapacağı faiz artışının hâlâ bu yıl gerçekleşmesi gerektiğini düşünüyor ve mali piyasalardaki çalkantının ABD ekonomik görünümünü "önemli seviyede" etkilemediğine inanıyor.

Fakat yetkililer aynı zamanda bazı rahatsızlıklar duyarak Çin öncülüğündeki ekonomik yavaşlamanın ABD ekonomisi üzerinde ağırlık yaratıp yaratmayabileceğini de uzunca tartıştılar.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanaklarında "Komite biraz daha bilginin gelmesini beklemenin uygun bir karar olacağını düşünüyor" denildi.

Fed geçtiğimiz Eylül ayında faiz oranlarını sabit tutarak Wall Street'i şaşırtırken, birçok analist tutanaklarda bu faiz kararının ucu ucuna alındığını göreceklerini tahmin ediyordu.

Fakat her ne kadar bazı merkez bankası yetkilileri istihdam piyasasının tam güce ulaştığını düşünse de ve Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker oranları hemen artırmaya hazır olsa da, küresel ekonomiye dair endişeler banka genelinde daha yaygın hale geldi.

Bunlarla beraber toplantı tutanaklarında yetkililerin küresel ekonomik yavaşlamanın ABD ekonomisine etki etmeyeceğinden emin oldukları anda faizleri artırmaya hazır oldukları da görüldü.