Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in sitesinde yayımlanan açıklamada, Türkiye'de erken seçimlerin politik belirsizliği bitirmekten ziyade uzatabileceği belirtilerek, bu durumun Türkiye'nin iç ve dış politika zorluklarını artırma tehlikesi yarattığı kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, bu hafta Başbakan Ahmet Davutoğlu'na seçim öncesi geçici hükümeti kurması için yetki verdiği anımsatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bu belirsizlik, çözüm sürecinin sona ermesi ve Suriye'ye askeri operasyonların başlamasıyla çakıştı. Bu da orta vadede ülke risk profili için negatif olabilir. Türkiye'deki politik risk, politika yapımı, hükümetin etkinliği ve politika öngörülebilirliğine ilişkin endişeler, ülkenin kredi notunu baskılıyor. 2013-2015 yıllarındaki ağır seçim takvimini takiben uzayan seçim süreci de ekonomik performansın zarar görmesine yardımcı oldu.

Kamuoyu yoklamalarına göre yeni seçimler haziran ayındaki sonuçlarla benzerlik gösterecek. Bu durum, ekonomik büyümeyi kademeli şekilde canlandıracak, cari işlemler açığının fonlama büyüklüğünü azaltabilecek ve kalitesini iyileştirebilecek kalıcı bir yeniden dengelenmeyi teşvik eden reformlara olanak sağlayan bir siyasi sonucun çıkmayabileceğine işaret ediyor."

Açıklamada, son dönemde gelişen ülke para birimlerinde değer kaybı görüldüğü ve Türk Lirası'nın dolar karşısında tüm zamanların en düşük seviyesine gerilediği hatırlatılarak, "Bu durum, portföy ve kısa vadeli sermaye girişlerinin cari açığın finansmanındaki rolünü yansıtırken, Türkiye'nin yatırımcı duyarlılığındaki değişime maruz kaldığını da vurguluyor" denildi.

Mevcut siyasi çıkmazın, kamu finansmanına yönelik acil bir risk oluşturmadığı aktarılan açıklamada, "Ekonominin daha da zayıflaması durumunda, gevşek mali duruş için ılımlı bir baskı olabilir" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada ayrıca, Türkiye'ye ilişkin siyasi risklerin çarşamba günü Fitch'in Hong Kong'da düzenleyeceği konferansta tartışılacak başlıklar arasında bulunduğu bildirildi.  (AA)