Erdoğan SÜZER

Türkiye’ye 22 yıl aradan sonra gelen ilk üst düzey Uluslararası Çalışma Örgütü  yöneticisi olan Guy Ryder, işçi ve memur sendikalarının hükümete yönelik şikayetleriyle karşılaştı

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Genel Müdürü Guy Ryder, Türkiye’ye geldi. Türkiye’ye 22 yıl aradan sonra gelen ilk üst düzey ILO yöneticisi olan Ryder, G-20 Çalışma ve İstihdam Bakanları toplantısı kapsamında çalışma hayatındaki sorunları dinlemek için Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Memur-Sen, Kamu-Sen ve KESK başkanlarıyla basına kapalı bir toplantı düzenledi. Toplantıda başkanları dinleyen Ryder, hükümete yönelik sert eleştiri ve terör içerikli konuşmaları not aldı.

BİZZAT HÜKÜMET KAOSA SOKTU

KESK Başkanı Lami Özgen, hükümetin toplumun tüm muhalif kesimlerine yönelik antidemokratik baskılarını gittikçe artırdığını, örgütlenme, toplantı, gösteri ve yürüyüş gibi temel hakların keyfi bir anlayışla gasp edildiğini belirterek, “Türkiye otoriter yönetim uygulamalardan geçiyor. Çalışma hayatı saldırıyla karşı karşıya. Eylemlerimiz biber gazı ve şiddet yöntemleriyle engelleniyor” dedi. Hükümetin erken seçime gidebilmek için ülkeyi kaos ortamına soktuğunu da anlatan Özgen, “Çatışmasızlık ortamını bitiren bizzat hükümet ve hükümeti yönetenlerdir. Bunu ben değil, halkın kendisin söylüyor” dedi.

SEÇİM ÖNCESİ HER ŞEY NORMALDİ

Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk da Türkiye’de sendikalar üzerinde yoğun bir hükümet baskısı olduğunu, eğitim hizmet kolunda 76 bin idarecinin bir gecede görevden alınıp, onların yerine hükümete yakın sendika üyesi kişilerin atanmaya başladığını söyledi. Türkiye’de yargı kararlarının uygulanmadığını, medyanın baskıyla susturulmaya çalışıldığını anlatan Koncuk, terör konusunda, “Seçim öncesi her şey normaldi, seçim sonrası olaylar patladı” diye konuştu.

Bu arada, küresel ekonominin gündemindeki konuların masaya yatırılacağı B20 Türkiye Konferansı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla başladı. Erdoğan zirvede, Türkiye’nin terör ve teröristle mücadelesini, tek başına kalsa da sonuna kadar sürdüreceğini söyledi.