ERDOĞAN SÜZER/ANKARA

G20 Çalışma ve İstihdam Bakanları toplantısı için Türkiye’ye gelen Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Genel Müdürü Guy Ryder, işçi ve memur sendikalarının hükümete yönelik yoğun şikayetleriyle karşılaştı. Sendika başkanları Ryder’a, hükümetin basın ve sendikalar başta olmak üzere tüm muhalif kesimlere karşı anti demokratik, otoriter bir yönetim modeli uyguladığı şikayetini ilettiler.

KAPALI TOPLANTIDA ELEŞTİRİ YAĞMURU

Türkiye’ye 22 yıl aradan sonra gelen ilk üst düzey ILO yöneticisi olan Ryder, çalışma hayatındaki sorunları dinlemek için Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Memur-Sen, Kamu-Sen ve KESK başkanlarıyla basına kapalı bir toplantı düzenledi. Ryder, toplantıda sendika başkanlarını tek tek dinledi, ağırlıklı olarak hükümete yönelik sert eleştiri ve terör içerikli konuşmaları not aldı.

BİZZAT KAOSA SOKTU

KESK Başkanı Lami Özgen, Hükümet’in toplumun tüm muhalif kesimlerine yönelik antidemokratik baskılarını gittikçe arttırdığını, örgütlenme, toplantı, gösteri ve yürüyüş gibi temel hakların keyfi bir anlayışla gasp edildiğini belirterek, “Türkiye otoriter yönetim uygulamalardan geçiyor. Çalışma hayatı saldırıyla karşı karşıya. Eylemlerimiz biber gazı ve ağır şiddet yöntemleriyle engelleniyor” dedi. Hükümet’in erken seçime gidebilmek için ülkeyi bir anda kaos ortamına soktuğunu da ileten Özgen, “Çatışmasızlık ortamını bitiren bizzat hükümet ve hükümeti yönetenlerdir. Bunu ben değil, halkın kendisin söylüyor” dedi.

SEÇİMDEN ÖNCE HER ŞEY NORMALDİ

Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk da Türkiye’de sendikalar üzerinde yoğun bir hükümet baskısı olduğunu, eğitim hizmet kolunda 76 bin idarecinin bir gecede görevden alınıp, onların yerine hükümete yakın sendika üyesi kişilerin atanmaya başladığını söyledi. Türkiye’de yargı kararlarının uygulanmadığını, medya gruplarının baskıyla susturulmaya çalışıldığını anlatan Koncuk, terör konusunda, “Seçim öncesi her şey normaldi, seçim sonrası bir anda olaylar patladı” tespitini aktardı.