“Dolar 2.65’i görünce tedirginlik başladı. Hem havalar kötü gitti hem de işler. Mayıstan umutluyuz” dedi.

Özlenir Giyim, İtalyan marka Diesel, karma butik zinciri Jeanslab ve kendi yarattığı Glocal markasının yanına en son İtalyan Sisley’i de ekledi. Özlenir Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Özlenir, sektörel derneklere başkanlık da yapmış, uzman bir perakendeci. Tez canlılığı ve açık sözlülüğüyle biliniyor. Lafını esirgemiyor ve hiçbir zaman sona saklamıyor. Yine en dobra haliyle karşınızda!

Neler oluyor? Perakendede çok parlak günler yaşanmıyor sanki?
- Aslında 2015 yılına iyi başladık. Ocak ayı iyiydi. Şubat sonuna kadar da her zamanki kadar şikayet ediyorduk. Dolar ne zaman 2.65’i gördü, tedirginlik de başladı. Tüketici anında kesti. Sonrasında doların oynaklığı da hiç iyi olmadı. Kış bitmek bilmedi. Hava hâlâ çok soğuk. Nisan’da da düzelmedi. Hava açtığı anda işler patlayacak bence. Mayıs ayından umutluyum.


DOĞU’NUN YÜZDE 5’İ ALICI


Sizin de kapattığınız mağazalar oldu. Pek çok marka için geçerli bu, özellikle Anadolu’da... Neden böyle oldu?

- Ben kendi adımıza cevap verebilirim. Diesel’de relocation (yeniden yer belirleme) yapıyoruz. Bu sadece premium yerlerde olabilecek bir marka ve şu anda 13 mağazası var. Trabzon ve Eskişehir’de Jeanslab açıp kapattık. Hem biz hazır değildik hem de artık AVM’ler çok geç oturuyor. Açıkçası o tahammülü gösteremedik. Bazı yerlerden kira anlaşmazlığı yüzünden çıktık. Çünkü hiç adil olmayan, hiç şeffaf olmayan bir kiralama yöntemi var ülkemizde maalesef.

Jeanslab, Diyarbakır’da ikinci mağazayı açacaktı... Ne oldu? Doğu ve Güneydoğu’da ‘en pahalı’ ürünlerin satıldığını duyarız hep. Sizde de öyle mi?
- Evet ikincisini açıyoruz. Mardin, Gaziantep ve Urfa’da da açıldı. Batman açılıyor ve Elazığ ile de görüşüyoruz. Burada evet en pahalı ürünleri satıyoruz. Jean örneğin, 199-795 TL fiyat aralığından satılıyor mağazalarımızda. Mersin de dahil o bölgenin yüzde 5’ine hitap ediyoruz. Yüzde 95’i için bizim en düşük fiyatımız bile çok pahalı. Alışveriş yapacak o yüzde 5 de, en iyisini, en pahalısını istiyor. Jeanslab’de Ralph Lauren, Armani Jeans, Diesel, G-Star, Lacoste, Calvin Klein gibi markalar karması var.


KADIN İÇİN HEYECANLIYIZ

Sisley, Türkiye’de çalışan kadınların ilk göz ağrılarından ama bu İtalyanlara bir tembellik çöktü eski güzel günlerden çok uzaktalar şimdi. Siz Türkiye haklarını aldınız. Neler yapacaksınız?

Açıkçası çok takip ettiğim bir marka değildi. Marka direktörü Diesel’den geçti oraya. Ve bizi davet etti. Fiyat ve kalite olgusu hoşuma gitti. Bizim diğer markalarımız hep erkekte güçlü. Sisley kadın! Sisley kendini dünyada da yeniden yaratıyor. Onun parçası olmak da heyecan verici. Kadında güçlü olan markamız Glocal’i çıkaralı 5 yıl oldu. Şimdi kadın için heyecanlıyız. Hedeflerimiz de büyük.

Hedef nedir?
Bu yıl 4 Sisley mağazası açacağız ve hedef 5 yılda 30 mağazaya ulaşmak. Ayrıca 5 yılda 30 Glocal ve 30 tane de Jeanslap açmayı planladık.

HOBİ

- Son 10 senedir tekne ve deniz tek hobim diyebilirim, iyi bir denizci olduğumu düşünüyorum.
- Yeme-içmeye düşkünüm ama bunu hobi olarak söylemek istemem.
- Semra (eşi) ile gelenekselleşmiş seyahatlerimiz var arkadaşlarımızla.

SOSYAL MEDYA

- Sosyal medyayı özel hayatımda kullanmam. Kendi mahremimi korumak benim için çok önemli. Böyle platformları kişisel olarak sevmiyorum.
- Twitter’da sadece iş amaçlı takip ettiğim mecralar var. O hesap da benim ismimi taşımıyor.
- Tüketici de o kadar bıktı ki üzerine yağan mesajlardan, bazen en ses çıkarmayan en çok dikkat çeken olabilir.

KULAĞA KÜPE

- Gençlere keyif aldıkları ve bilgi sahibi oldukları iş kollarında; bir takım ahlaki değerlerini ve vicdanlarını kaybetmeden, cesaretle çalışmalarını tavsiye ederim, başarı gelecektir.
- Ahlak ve vicdan pusulanız olsun; asla kaybetmeyin. Tüm kararlarınızda onlara bakın.

BAŞARININ SIRRI

- Doğru zamanda doğru trene binmek. Öngörü sahibi olmak.
- Başkasının başarısızlığından kendine başarı çıkaranlar üzüyor. Ahlakınızı ve vicdanınızı kaybetmeden başarılı olun. Zaten başarının ne olduğu da tartışılır. Başarı uğruna insanlığınızı kaybetmeyin.

PİŞMANLIK

- Yok! Öyle büyük pişmanlıklarım yok.
- Genellikle dün gece çok yedim, az uyudum gibi ufak tefek söylenmelerim olur.
- Yapmayıp pişman olacağına, yapıp ol kardeşim!

SOSYAL SORUMLULUK

- Hayır işleri ile eşim ilgilenir ve mümkün olduğunca az konuşulduğunda anlamlı olduğunu düşünürüm.
- Semra “Şurası, burası” der ve gereği yapılır. O epey mesai harcar ve bilir. Genellikle tıbbi olumsuzluk ve eğitim konularına eğilir.

PİŞMANLIK

- Yok! Öyle büyük pişmanlıklarım yok.
- Genellikle dün gece çok yedim, az uyudum gibi ufak tefek söylenmelerim olur.
- Yapmayıp pişman olacağına, yapıp ol kardeşim!

SOSYAL SORUMLULUK

- Hayır işleri ile eşim ilgilenir ve mümkün olduğunca az konuşulduğunda anlamlı olduğunu düşünürüm.
- Semra “Şurası, burası” der ve gereği yapılır. O epey mesai harcar ve bilir. Genellikle tıbbi olumsuzluk ve eğitim konularına eğilir.

YETENEK AVI

- Yetenek kendini fark ettirir. Kendini göstermek de yeteneğin bir parçasıdır. Cesareti olmayan yetenek eksiktir.
- Yeteneği tutmak için ekstra bir efor sarf etmem. Olması gerektiği gibi davranırım. İlginin artısı da eksisi de zarar verir.
- İnsanlara yetenekleriyle orantılı görev vermek gerekir. Yeteneğinin altında bir görev verirsen aşırı başarılı görünebilir ki bu da yanıltır.

ŞANS

- Şansıma güvenirim ama şanssızlığın arkasına sığınmam.
- Şans da sen hazırsan var. Yeterliysen fırsat var. Kabiliyetin ve hazır olduğun ölçüde şans gelir. Aksi halde şans gelmişse bile anlamayabilirsin.

İŞ HAYAT DENGESİ

- Dengeyi hiçbir zaman tutturamadım ama ailece işin içinde olduğumuz için bir ihmal olduğunu düşünmüyorum.
- Emeklilik planım yok. İşlerin peşine kaçamak tatiller ekleyerek fırsat yaratıyoruz.
- Bana zaman da kalmıyor.

DALKAVUKLUKLA MÜCADELE

- İş hacmi arttıkça ister istemez böyle bir kitle oluşabiliyor.
- En iyi korunma yöntemi inandıkları fikirleri, sizin görüşünüze ters dahi olsa cesaretle savunan insanların önünü açmaktır.
- “Ben patronum, en iyisini ben bilirim” herkeste biraz var. Kolay kabullenmem ama beni ikna edene daha çok saygı duyarım.