IMF, hem finansal istikrar hem de ekonomik görünüm için göreceli olarak zayıf temelin risklerin aşağı yönlü olmasına yol açtığını, finansal ve parasal şartlarda başarılı bir normalleşme için daha fazla politika adımına ihtiyaç olduğunu bildirdi.

IMF, Peru'nun başkenti Lima'da düzenlenen IMF-Dünya Bankası güz dönemi toplandtıları çerçevesinde yayınladığı "Global Finansal İstikrar Raporu"nda gelişmiş ekonomilerde finansal istikrarın Nisan 2015'de yayınlanan son rapordan bu yana iyileşme gösterdiğini bildirdi.

Sağlanan ilerlemenin gelişmiş ekonomilerde toparlanmanın genele yayılmasıyla birlikte güçlenen makrofinansal ortamı yansıttığını ifade eden IMF, Euro Bölgesi'nde para politikasına güvenin güçlendiğine ve deflasyon riskinin bir miktar azaldığına dikkat çekti.

Raporda finansal istikrar için temel görünümün Ekim 2015 Dünya Ekonomik Görünüm raporu ile tutarlı olduğunu ifade eden IMF, ancak hem gelişmiş, hem de gelişmekte olan ekonomiler için orta vadeli büyüme görünümünün zayıf olduğuna işaret etti. "Gelişmiş ekonomilerde özel sektör bilançolarında iyileşme ve devam eden genişlemeci parasal, finansal şartlar konjonktürel bir toparlanmayı ateşledi. Ancak bunu kendi kendini idame ettirebilir büyüme seviyesine taşımak mümkün olmadı" değerlendirmesini yapan IMF, gelişmekte olan piyasaların ise yeni global piyasa gerçeklerinde kendilerine adapte etmekte önemli zorluklarla karşı karşıya olduklarını vurguladı.

Finansal ve parasal şartlarda başarılı normalleşmenin makrofinansal faydalar sağlayacağını ve aşağı yönlü riskleri azaltacağını savunan IMF, başarılı normalleşmenin de güçlü politika adımları gerektiğini ifade etti. Başarılı normalleşmenin sağlanması için başa çıkılması gereken zorluklar olduğunu belirten IMF, zorlukla başa çıkmak için daha yüksek büyümenin gerektiğini anlatarak yapılması gerekleri şöyle sıraladı:

  • Fed'in faiz artırımı konusunda piyasalar ile daha net ve tutarlı iletişimi sağlamak için çabalarını devam ettirmesi,

  • Euro Bölgesi'nde ortak para biriminin mimarisinin güçlendirilmesi yolunda daha fazla ilerleme sağlanması, özel sektör borcu ve banka sorunlu kredileri konusunda finans ve şirket sağlıklarını koruyacak adımlar atılması

  • Çin'deki yeniden dengelenme ve kademeli kaldıraç azaltımı için piyasa bazlı reformlara güçlü bağlılık gösterilmesi ve finansal destek kazançlarının daha da güçlendirilmesi

  • Gelişmekte olan piyasalardaki gerek konjonktürel gerekse yapısal zorlukların düzeltilmesi


IMF, başarılı normalleşmeyi sağlayacak bu politikalar uygulanmadıkça potansiyel negatif şoklar veya  hatalı politika adımlarının piyasa risk primlerinde anormal bir artışa ve politika güveninde hızlı bir erimeye yol açabileceğini aktardı.

Global ekonomik görünüm ve risk değerlendirmelerini paylaşan IMF İcra Direktörleri, son aylarda finansal piyasa oynaklığı artarken, global görünüm için aşağı yönlü risklerin arttığına da işaret ettiler.

İcra Direktörleri, gelişmiş ekonomilerdeki ısrarcı zayıf büyüme ortamı ve gelişmekte olan ekonomilerde 5 yıldır düşen büyümenin uluslararası işbirliğinin güçlendirilmesini ve tüm cephelerde güçlü politika adımlarının atılmasını gerektirdiğini vurguladı.