Özlem GÜVEMLİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), yeni bir planlama terimi icat etti: Zeminüstü cami. Okmeydanı’nda yapılan yeni plana giren terimin nedeni zeminaltına yapılacak otoparkı açıklayabilmek. Hastanelerin ortasında kalan Maliye’ye ait arazinin üstünde cami yükselirken altında otopark işletilecek.

[caption id="attachment_1015857" align="alignnone" width="670"] Foto: Sözcü[/caption]



Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin karşısında Okmeydanı Ağız ve Dış Sağlığı Hastanesi’nin yanında yer alan yaklaşık 4 bin metrekarelik Hazine arazisine ‘zeminüstü cami’ yapılacak. Arazinin kullanım hakkını elinde bulunduran Sağlık Bakanlığı mevcut alana hizmet binası yapmayı planlıyordu. Ancak yapılan plan değişikliği ile parseller ‘zeminüstü cami ve zeminaltı otopark’ alanı oldu.

Şişli Kaptanpaşa Mahallesi’ndeki Hazine arazisi 2014 tarihli planda ‘sağlık tesisi alanı’ olarak ayrıldı. Bitişiğindeki parsel ise metrobüs hattına ait planlarda ‘karayolu koruma kuşağı’nda kalıyordu. Her iki parsel kısmen açık otopark kısmen de yeşil alan niteliğinde. Şişli İlçe Müftülüğü haziran ayında İBB’ye başvurarak söz konusu alanın “dini tesis alanı” olarak kendilerine tahsis edilmesini istedi.

Taleple ilgili görüşünü açıklayan İl Sağlık Müdürlüğü söz konusu parselin Hazine arazisinin Sağlık Bakanlığı’na tahsis edildiğini hatırlattı. Bu parsele İl Sağlık Müdürlüğü Hizmet Binası yapmayı planladıklarını açıkladı. Hastane ve çevresindeki parseller bütünlük oluşturmadığı için mevcut alanda uygulama yapmakta zorluk çektiklerine dikkat çeken İl Sağlık Müdürlüğü civardaki İSKİ’ye ait parsellerin mülkiyetinin otopark ve cami yapılacak alana kaydırılıp İSKİ’ye ait arazilerin de Sağlık Bakanlığı’na tahsis edilmek üzere Maliye’ye devredilmesini istedi. İl Sağlık Müdürlüğü, bu şartlar yerine getirildiğinde plan değişikliği yapılmasında sakınca görmediklerini kaydetti.

ZEMİNİN DURUMU BİLİNMİYOR


Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü ise alanın büyük kısmının çalışma alanlarının dışında kaldığını yani burada yapılmış hiçbir jeolojik çalışma bulunmadığını belirtti. Arazi için yerleşime uygunluğu ortaya koyacak ayrıntılı jeolojik-jeoteknik çalışmanın hazırlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü’nce onaylanması gerektiği bildirildi.

Ulaşım Planlama Müdürlüğü, bu alanı ‘katlı otopark’ olarak planladıklarını ayrıca parsellerin etüt aşamasındaki İncirli-Gayrettepe Metrosu ile Beyoğlu-Şişli Monoray hattından etkilendiğini kaydetti. Plan değişikliğinin Karayolları Genel Müdürlüğü’nden uygun görüş alınması şartı ile bölgesel ulaşım sistemi açısından uygun bulunduğunu açıkladı. Ancak teklife ilişkin Karayolları Genel Müdürlüğü’nden istenen görüş gelmedi. Görüşleri ve talebi değerlendiren İBB’nin İmar ve Bayırdırlık Komisyonu plan değişikliğini kamu yararı taşıdığı için uygun buldu. Komisyonun olumlu raporu İBB Meclisi’nde CHP’lilerin muhalefeti ile geçti.